Στοιχεία συλλογέα

Μπακέλας Βύρων

Ο Βύρων Μπακέλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Ο μικρός γιος του Κωνσταντίνου Μπακέλα και της Ζωής Κονταράτου με καταγωγή από την Άνδρο και την Πάρο. Μαθητής του 1oυ Γυμνασίου Αθηνών (Πλάκα) προπολεμικά και μετά τον πόλεμο μαθητής του Δραγατσείου Γυμνασίου από το οποίο και αποφοίτησε.

Κάτοικος Ηλιούπολης και μόνιμος θαμώνας μαζί με τον αδερφό του Βασίλη, της επιχείρησης του πατέρα τους στην οδό Συγγρού 6 στου Μακρυγιάννη. Ο πατέρας τους Κωνσταντίνος άνοιξε το πρώτο ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων στην Αθήνα το 1917. Ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων ο ίδιος και ο αδερφός του, μετά τον θάνατο του πατέρα τους (1962) ανέλαβαν την επιχείρηση η οποία παρέμεινε στην ίδια στέγη μέχρι τα τέλει της δεκαετίας του 1970.

Το 1960 παντρεύτηκε την Μικρασιάτισσα Αικατερίνη Μπατσέλα (μία από τις καλύτερες μοδίστρες της Αθήνας) και μαζί απέκτησαν δύο κόρες τη Ζωή και τη Μαργαρίτα. Το 1961 πήγε στο Βέλγιο όπου εκπαιδεύτηκε στο σέρβις εξωλέμβιων μηχανών επεκτείνοντας έτσι την επιχείρηση και σε αυτόν τον τομέα.

Από μικρό παιδί στην Ηλιούπολη γράφτηκε στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (1941) και το 1942 ανέλαβε με ομάδα προσκόπων την μεταβίβαση μηνυμάτων προς της ομάδες της αντίστασης. Τον Αύγουστο του 1947 τιμήθηκε με το μετάλλιο της αντίστασης. Τελειώνοντας το γυμνάσιο φοίτησε ζωγραφική στην τότε ιδιωτική σχολή ζωγραφικής ABC στην Αθήνα.

Πρόσκοπος από την εποχή που αρχηγός προσκόπων ήταν ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, και με συνεχή ανοδική πορεία. Το 1956 παίρνει μέρος στην συγκρότηση των πρώτων ομάδων ανεμοπόρων Αεροπροσκόπων. Στα χρόνια που ακολούθησαν βραβεύτηκε πολλές φορές από το Σ.Ε.Π, έγινε έφορος αεροπροσκόπων Ελλάδας και το 1983 του απονέμεται η Ανώτατη Ηθική Αμοιβή ο « Αργυρός Φοίνικας».

Το 1958 ξεκίνησε η έντονη ενασχόληση του με τον αερομοντελισμό και το 1960 μετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αερομοντελιστών Αθηνών, στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 1972.

Το 1961 αγοράζει κινηματογραφική μηχανή και κινηματογραφεί επί 15 χρόνια στιγμιότυπα από τις δραστηριότητες του, αλλά και οικογενειακές στιγμές.

Στον στρατό υπηρέτησε στην αεροπορία και η αγάπη τους για τους αιθέρες τον οδήγησε στον αεροαθλητισμό. Το 1984 γίνεται μέλος του Δ.Σ. της Ε.Α.Λ.Ε και το 1985 με αποστολή στην Ινδία για την Γενική Συνέλευση της F.A.I. o τότε πρόεδρος Ρατζίβ Γκάντι του απονέμει το δίπλωμα “Paul-Tissantier”, ενώ το 1986 μετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδας.

Ο Βύρων Μπακέλας είχε και μία άλλη αγάπη. Τα παλιά αυτοκίνητα-αντίκες. Το 1966 ταξιδεύει στην Φρανκφούρτη οπού εκπαιδεύεται ως κριτής-χρονομέτρων αγώνων, Φ.Ι.Λ.Π.Α. και πραγματοποιεί τον πρώτο του αγώνα (μέσα της δεκαετίας ‘70) με μία Hupmobile που του παραχώρησε ο φίλος του, αείμνηστος Μίμης Μπακάκος. Στην ΦΙΛΠΑ παρέμεινε ενεργότατο μέλος σε όλους τους αγώνες και εκδηλώσεις, μέχρι το τέλος της ζωής του του το 2011.

Με λίγα λόγια ο Βύρων Μπακέλας ήταν ένας ταλαντούχος, πολυπράγμων και εξαιρετικά επικοινωνιακός άνθρωπος. Μα πάνω απ’ όλα ήταν ένας “bon viveur”.