Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Στο φιλμ παρακολουθούμε τα δρώμενα της διοργάνωσης του 11ου Παγκόσμιου Τζάμπορη (Jamboree) προσκόπων στον Μαραθώνα, που πραγματοποιήθηκε 1-11 Αυγούστου του 1963 με την παρουσία 14.000 προσκόπων από όλον τον κόσμο.

Jamboree ονομάζεται η μεγάλης κλίμακας προσκοπική και οδηγική συγκέντρωση. Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree είναι ένας θεσμός στην καθιέρωση του οποίου πρωτοστάτησε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Το φιλμ ανοίγει με το έμβλημα της διοργάνωσης που γράφει “11th WORLD JAMBOREE MONDIAL” 1963 και Ελλάς στο κάτω μέρος. Ο φακός μας δείχνει την ταμπέλα της διοργάνωσης που λαμβάνει χώρα τον Αύγουστο του 1963. Βλέπουμε την περιοχή από κάποιο μικρό αεροσκάφος όπου βρίσκεται ο κινηματογραφιστής. Ένας πρόσκοπος ποζάρει στην κάμερα με φόντο το σήμα της διοργάνωσης ενώ στη συνέχεια ένα στρατιωτικό φορτηγάκι περνάει από μπροστά.

Ο κινηματογραφιστής εστιάζει στο σήμα και μπορούμε να το δούμε με λεπτομέρεια καθώς ποζάρουν πρόσκοποι μπροστά του. Βλέπουμε πλάνα της περιοχής μέσα απ’ το αυτοκίνητο το οποίο είναι εν κινήσει και μπορούμε να διακρίνουμε διάφορες σκηνές, τέντες και εξέδρες που έχουν στηθεί για την διοργάνωση.

Συνεχίζουμε με εναέριες λήψεις, βλέπουμε ένα μικρό αεροσκάφος κι ένα ελικόπτερο και μια άποψη με τις σημαίες όλων των χωρών να ανεμίζουν. Ο φακός καταγράφει τους προσκόπους να παρελαύνουν. Ένας πρόσκοπος φαίνεται να τους δίνει τον ρυθμό, κάποιοι συνεχίζουν την πορεία τους ενώ μια ομάδα έχει στηθεί κρατώντας χαρτιά με γράμματα για αποθανατίσουν την στιγμή. Έπειτα βλέπουμε την ομάδα της Γαλλίας να κάνει διάφορες επιδείξεις αλλά και τέσσερα άτομα φορώντας και πάλι το φουλάρι με τα χρώματα της Γαλλίας να παίζουν banjo, κιθάρα και να τραγουδούν.

Οι δραστηριότητες συνεχίζονται με τις ομάδες να χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους καθώς βλέπουμε και τους Έλληνες προσκόπους ντυμένους τσολιάδες. Ένα πανοραμικό του πλήθους κόσμου, τον στολισμό της περιοχής με σημαίες χωρών και σημαιάκια. Η κάμερα επιστρέφει στις επιδείξεις και στέκεται στους Άραβες με την χαρακτηριστική παραδοσιακή ενδυμασία τους.

Αλλάζουμε, για λίγο, εικόνα με ένα πάγκο που ετοιμάζεται φαγητό καθώς βλέπουμε ένα αρνάκι και κατσαρόλες. Πίσω στις επιδείξεις, με τους Σκωτσέζους αυτή την φορά και την χαρακτηριστική γκάιντα ανάμεσα σε άλλα όργανα και το kilt (παραδοσιακή σκωτσέζικη “φούστα”).

Έπειτα ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο περνάει μπροστά απ την κάμερα με τον Βασιλιά Παύλο να χαιρετά και ο κόσμος δεξιά και αριστερά να τον χειροκροτεί. Ο κινηματογραφιστής στέκεται σ’ ένα ελικόπτερο που απομακρύνεται και πίσω στους προσκόπους.

Μια ομάδα παρελαύνει κρατώντας μια ταμπέλα που γράφει «Βερμουδαι-BERMUDA» και ακολουθούν διάφορες αποστολές με τις σημαίες τους. Ένα σύντομο πλάνο από την εξέδρα την επισήμων με τον Βασιλιά Παύλο να παρακολουθεί την παρέλαση που περνάει μπροστά του.

Απόψεις της παραλίας ενώ στο βάθος φαίνεται αμυδρά ένα πλοίο και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο. Το ελικόπτερο προσγειώνεται στην ακτογραμμή και η κάμερα γυρίζει για ακόμα μια φορά στις επιδείξεις των ομάδων. Βλέπουμε διάφορα μοντέλα αεροσκαφών.

Παρατηρούμε τους σχηματισμούς αεροπλάνων στον αέρα, άτομα φωτογραφίζονται με τα μοντέλα τους και ο κινηματογραφιστής στέκεται σε μια μεγάλη φωτιά. Ένα κτήριο με την ταμπέλα της NASA και SIGMA 7 και κόσμο να θαυμάζει την κάψουλα Mercury 8 του Wally Schirra με το παρατσούκλι "Sigma 7" και το όχημα εκτόξευσης Atlas.

Το φιλμ κλείνει με πυροτεχνήματα στον ουρανό κατά την τελετή λήξης.

Η κατασκήνωση που φιλοξένησε το Jamboree είχε έκταση 5.000 στρέμματα, ενώ το Μηχανικό του στρατού ασφαλτόστρωσε 20 χιλιόμετρα δρόμων. Από τον στρατό επίσης, κατασκευάστηκε νοσοκομείο 100 κλινών. Η ΔΕΗ παρείχε ηλεκτροφωτισμό και δίκτυο μεγαφωνικής εγκατάστασης, ενώ το νερό ερχόταν από την Κάρυστο με πλοίο. Το Τζάμπορη απέφερε στην χώρα πάνω από 10.000.000 δολάρια από τους συμμετέχοντες.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μπακέλας Βύρων

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
1402

Φορμά
8mm