Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η ταινία ξεκινά με μια επιγραφή σε πάπυρο τοποθετημένο πάνω σε μπλε μεταξωτό ύφασμα, στην οποία υπάρχει το λογότυπο του Σώματος Προσκόπων και αναγράφεται «Ίδρυσις 2ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Παλαιού Φαλήρου 1962». Οι Αεροπρόσκοποι αποτελούν μέρος του Προσκοπικού κινήματος με ιδιαίτερη έμφαση σε ένα πρόγραμμα με θέμα την αεροπορία. Ακολουθούν το ίδιο βασικό πρόγραμμα με άλλους Προσκόπους, αλλά αφιερώνουν συγκεκριμένο χρόνο επικεντρωμένοι στις αεροπορικές τους δραστηριότητες.

Ένας νεαρός Πρόσκοπος χαιρετά το, αναρτημένο σε ιστό, λάβαρο των Αεροπροσκόπων. Βρισκόμαστε μπροστά από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγίτσα στο Παλαιό Φάληρο. Στον προαύλιο χώρο του Ναού γίνονται οι ετοιμασίες για την εκδήλωση, βλέπουμε ένα τραπεζάκι με μαντήλια και καπέλα που θα επιδοθούν στη συνέχεια, ενώ Πρόσκοποι και πλήθος κόσμου συγκεντρώνονται.

Επίσημα πρόσωπα, παλαιά στελέχη του Προσκοπισμού φτάνουν, οι ιερείς του Ναού πλησιάζουν, τα μικρά Προσκοπάκια μαζεύονται, παρατάσσονται και τελείται ο Αγιασμός. Στη συνέχεια παραδίδεται το λάβαρο με τα εμβλήματα των Προσκόπων και της Αεροπορίας και γίνεται η έπαρσή του. Ακολουθεί η παράδοση των καπέλων και μαντηλιών, καλωσόρισμα στα μέλη του νεοσυσταθέντος Συστήματος, που χαιρετούν με τον τυπικό χαιρετισμό του Προσκοπισμού.

Ανάμεσα στους θεατές της εκδήλωσης συγγενείς των Αεροπροσκόπων του 2ου Συστήματος, παλαιότεροι Πρόσκοποι, οι ιερείς του Ναού και παραταγμένοι μικροί Πρόσκοποι. Μετά από ένα μικρό Προσκοπικό τελετουργικό, όλοι παρακολουθούν την ομιλία, πιθανόν στελέχους του Ελληνικού Προσκοπισμού.

Ένας νεαρός πρόσκοπος επιδεικνύει τη μικρογραφία ενός πολεμικού αεροσκάφους και ακολουθεί επίδειξη της πτήσης του. Μικρογραφίες κι άλλων αεροσκαφών στο έδαφος.

Τέλος, γενικό πλάνο του χώρου και των συγκεντρωμένων και υποστολή των Προσκοπικών λαβάρων.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μπακέλας Βύρων

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
432

Φορμά
8mm