Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο Zagreb την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας. Ο κινηματογραφιστής πρόκειται να παρακολουθήσει το Βαλκανικό Φεστιβάλ Αεροπλοΐας (Zrakoplovna Balkanijada), που έλαβε χώρα στις 28 Ιουνίου με 6 Ιουλίου του 1975.

Το φιλμ ανοίγει με εικόνες απ’ τα σύννεφα και τον ουρανό απ’ το αεροπλάνο που βρίσκεται ο κινηματογραφιστής. Φτάνοντας στο Ζάγκρεμπ, με ένα πανοραμικό βλέπουμε την πρόσοψη ενός κτηρίου που πρόκειται για εταιρία στέγασης, την περιοχή και την κίνηση στους δρόμους με περαστικούς και αυτοκίνητα εκείνης της εποχής. Ο φακός εστιάζει σ’ ένα πράσινο δέντρο και έπειτα στον βολβώδη τρούλο του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού του Ζάγκρεμπ. Πρόκειται για έναν σερβικό ορθόδοξο καθεδρικό ναό που βρίσκεται στην πλατεία Petar Preradović και χτίστηκε το 1865-1866 σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Franjo Klein.

Η εικόνα αλλάζει, μεταφερόμαστε στο Lučko Airfield, ένα αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας για μη προγραμματισμένες αεροπορικές μεταφορές, φεστιβάλ και σόου και βλέπουμε πλάνα ενός αλεξιπτωτιστή και το πολύχρωμο αλεξίπτωτο του να πηγαίνουν για προσγείωση. Η κάμερα στέκεται σ’ ένα κτήριο της AEROKLUB που είναι ο τοπικός φορέας διαχείρισης του χώρου και καθώς ανοίγει το πλάνο βλέπουμε αεροπλάνα, ανεμόπτερα, τον αεροδιάδρομο και τον κόσμο που είναι εκεί για να απολαύσει το θέαμα. Το προσωπικό λέσχης διπλώνει τα αλεξίπτωτα ενώ κάποια είναι ήδη έτοιμα και στη συνέχεια βλέπουμε τις πτήσεις των αλεξιπτωτιστών.

Κάποιοι απ’ τους αυτούς επιβιβάζονται σ’ ένα Antonov An-2 αεροσκάφος για να “πέσουν” με τα αλεξίπτωτα τους και επιστρέφουμε στην προετοιμασία. Ένα ακόμα, αλεξίπτωτο στο αέρα, κόσμος και σημαίες της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Κροατίας εντός της Γιουγκοσλαβίας (1947-1990) να ξεχωρίζει. Συμμετέχοντες με τη σημαία της χώρας τους περιμένουν την απογείωση διάφορων μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ο κινηματογραφιστής μας δείχνει τα μοντέλα που θα απογειωθούν με λεπτομέρεια καθώς και τους πίνακες προγράμματος ή βαθμολογιών. Βλέπουμε ένα πλάνο με τις σημαίες των χωρών Ουγγαρία, Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία να ανεμίζουν, ένα πανοραμικό με τις ομάδες σε διάταξη καθώς και μια αυτοσχέδια ρουκέτα.

Το φιλμ κλείνει με αλεξιπτωτιστές να προσγειώνονται και πλήθος κόσμου να τους παρακολουθεί.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μπακέλας Βύρων

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
392

Φορμά
8mm