Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο Μέτσοβο, μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μ. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από μια ταβέρνα γεμάτη κόσμο να απολαμβάνει το γεύμα του. Στην συνέχεια βλέπουμε ένα ζευγάρι να χαιρετάει τον κινηματογραφιστή από ένα μακρινό παράθυρο.

Το πλάνο ανοίγει με την πλατεία, καταστήματα εστίασης και σουβενίρ, την εκκλησία Αγία Παρασκευή και ένα λεωφορείο εκείνης της εποχής. Μ’ ένα πανοραμικό όλης της πλατείας, η κάμερα καταγράφει απ’ το ύψος που βρίσκεται ο κινηματογραφιστής όλη την περιοχή ενώ οι ντόπιοι κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ο φακός μας δείχνει το εξωτερικό του τριώροφου Αρχοντικού Τοσίτσα, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο και εστιάζει στην είσοδο του. Το Αρχοντικό χρονολογείται στον 17ο αιώνα, ενώ με προσθήκες και επισκευές διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του ’50, οπότε και ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων χάρη στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα και τις πρωτοβουλίες του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος ανέλαβε τη διαχείριση του. Το κτίριο εγκαινιάστηκε το έτος 1955.

Στη συνέχεια, μ’ ένα μεγάλο πανοραμικό πλάνο βλέπουμε το κτήριο της ΑΤΕ (Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος), την πλατεία αλλά και ντόπιους, ηλικιωμένους ντυμένους με την παραδοσιακή φορεσιά και τις μαγκούρες τους να κάθονται και να συζητάνε.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα από τον δρόμο μέσα από το αυτοκίνητο, το οποίο είναι εν κινήσει, και τα επιβλητικά Μετέωρα.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μπακέλας Βύρων

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
157

Φορμά
8mm