Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Μέσα από το στενό φαράγγι του Sig ανάμεσα σ΄ερυθρούς βράχους πηγαίνοντας να συναντήσουμε την αρχαία πόλη της Πέτρα στην Ιορδανία.

Οι επιβλητικοί βράχοι στο στενό πέρασμα προκαλούν δέος. Λήψεις από κάτω προς τα πάνω ώστε να καταγραφεί η μεγαλοπρέπεια τους.

Μέσα από το φαράγγι που έχει σχιστεί στα δύο αποκαλύπτεται μεγαλόπρεπο το θησαυροφυλάκιο, λαξευμένο στον βράχο (πολλοί θεωρούν πως ήταν ναός αφιερωμένος στην Ίσιδα, λόγω επιγραφών που βρέθηκαν). Το θησαυροφυλάκιο ή Αλ Χαζνε στ' αραβικά, ύψους 40 μέτρων, διακοσμημένο με κίονες κορινθιακού ρυθμού και ανάγλυφες παραστάσεις.

Παρακολουθούμε κοντινά πλάνα από τις κολώνες και τον διάκοσμο του Αλ Χανζε και εκφράσεις επισκεπτών στην θέαση του.

Το φιλμ συνεχίζει με καταγραφές από τον αρχαίο ρωμαϊκό ναό, τον μοναδικό που δεν είναι λαξευμένος, από το αρχαίο μικρό θέατρο της Πέτρας με τα λαξευμένα καθίσματα πάνω στον βράχο χωρητικότητας 3.000 θεατών, και πλάνα από τους Βασιλικούς τάφους (αυτοκρατορικός , κορινθιακός, μεταξένιος, υδρίας). Τα ταφικά αυτά μνημεία απαράμιλλης ομορφιάς, ο αυτοκρατορικός που η πρόσοψή του μιμείται τα ρωμαϊκά παλάτια, ο κορινθιακός με θύρες που οδηγούν σε διαφορετικά δωμάτια, ο μεταξένιος με τους υπέροχους χρωματισμούς στην πρόσοψη του, η υδρία με την αυλή και την κιονοστοιχία.

Η πόλη της Πέτρας χρονολογείται από το 400 π.Χ., πρωτοκατοικήθηκε από τους Ναβαταίους και η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Η πόλη παρέμεινε κρυφή για 1500 χρόνια έως ότου ανακαλύφθηκε από τον Γιόχαν Λούντβιχ Μπέργκχαρντ το 1812 που ντυμένος Άραβας, εισήλθε στον χώρο.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
338

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


-Αλλά, Βασιλιά Χουσεΐν, μεγαλιότατε, θα μπορούσατε να μας πείτε πού είμαστε τώρα; Ε, νομίζω ότι χαθήκαμε.
- Ναι, σίγουρα, πλησιάζετε τώρα στην Πέτρα. Πάντα λέω ότι κανείς δεν πρέπει να έρθει στο βασίλειό μου χωρίς να επισκεφτεί την Πέτρα.
- Ω, φυσικά, ποιος δεν έχει ακούσει για την Πέτρα;
Αυτό πρέπει να είναι το Sig, το στενό πέρασμα που είναι η μόνη είσοδος στο μέρος. Κοιτάξτε το.
-Προσπάθησε να οδηγήσεις έναν στρατό εδώ κάτω για να επιτεθεί στην Πέτρα. Δεν θα είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας.

Νομίζω ότι φτάσαμε στο τέλος του φαραγγιού και αυτό πρέπει να είναι το περίφημο θησαυροφυλάκιο εκεί… αυτό είναι! Όμως, παρόλο που ονομάζεται θησαυροφυλάκιο στην πραγματικότητα, ήταν πιθανώς ο τάφος ενός από τους βασιλιάδες των Ναβαταίων. Οι Ναβαταίοι παρεμπιπτόντως ήταν οι άνθρωποι που έχτισαν για πρώτη φορά την Πέτρα και την έκαναν μια σημαντική πόλη και κέντρο πολιτισμού. Πιθανότατα ξεκίνησαν ως μια περιπλανώμενη αραβική φυλή που έφτασε να λεηλατεί καραβάνια.

Αργότερα εκεί, κατά την Ελληνιστική περίοδο διαπιστώθηκε ότι είναι ακόμα πιο χρήσιμο να προσφέρουν προστασία σε καραβάνια με αντάλλαγμα την πληρωμή των διοδίων. Σταδιακά επέκτειναν τη δύναμη και την επιρροή τους και τον έλεγχό τους σε καραβάνια και απέκτησαν τεράστιο πλούτο που ξόδεψαν για την οικοδόμηση σπιτιών, ναών, τάφων και άλλων κατασκευών σε μεγάλη ταχύτητα. Τελικά έπεσαν στους Ρωμαίους το 106 μ.Χ., αλλά οι Ρωμαίοι συνέχισαν τις παραδόσεις που είχαν ήδη καθιερωθεί και έκαναν πολύ περισσότερα — στα βάθη το κτίριο της πόλης, — μεταξύ άλλων ένα θέατρο που μπορούσε να φιλοξενήσει 2000 άτομα

Καθώς τα εμπορικά πρότυπα και οι εμπορικές ρίζες άλλαξαν περαιτέρω, η Πέτρα συρρικνώθηκε έως ότου κανένας εκτός από μερικούς Βεδουίνους βοσκούς κατοίκησαν στις σπηλιές που κάποτε ήταν διακοσμημένοι βαμμένοι ναοί ή τάφοι. Όλα χάθηκαν από τον έξω κόσμο μέχρι το έτος 1812 έως ότου ανακαλυφθεί εκ νέου από έναν Ελβετό εξερευνητή με το όνομα Burckhardt που μεταμφιέστηκε ως Άραβας προσκυνητής.
Bonar, Andrew Graham