Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Αστυπάλαια ή Χώρα, είναι η πρωτεύουσα και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού. Πριν από 180 χρόνια υπήρχε μόνο το κάστρο, καθώς ο φόβος των πειρατών δεν επέτρεπε στους κατοίκους την επέκταση του οικισμού έξω από τα τείχη. Μόνο μετά το 1830 άρχιζαν να κτίζονται οι δυο πλευρές του δρόμου που συνέδεε το παλιό λιμάνι με τον οχυρωμένο λόφο και ως το 1947 είχαν διαμορφωθεί επτά συνοικίες. Κυκλαδίτικη είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών. Κυριαρχεί δηλαδή η κυβιστική φόρμα, ασβεστωμένοι τοίχοι, ανώι και κατώι σαν εσωτερική διαρρύθμιση.

Ξεκινώντας ο φακός μας αποκαλύπτει ατελείωτες σκάλες σε ανηφορικό δρόμο που οδηγούν προς την Χώρα. Κάποιος άντρας τις ανεβαίνει μάλλον άνετα. Απαραίτητο πέρασμα για να μπει κάποιος στον οικισμό είναι ο δρόμος με τους πανέμορφους 8 ανεμόμυλους, ένα από τα αξιοθέατα του νησιού. Με πανοραμικό μας αποκαλύπτεται ο λόφος, κατάλευκος από τα σπίτια που τον περιβάλλουν σαν δακτυλίδι.

Στη κορυφή κυριαρχεί το Κάστρο. Το λευκό σπιτιών και μικρών εκκλησιών σε τυφλώνει. Ανεβαίνοντας τα στενά ανηφορικά δρομάκια, ανακαλύπτει κανείς κάποιες μικρές πλατείες, σπάνια κάποιο δέντρο ή και ένα λιλιπούτειο κατάστημα του ενός δωματίου, με ξύλινη πόρτα, παράθυρο και ταμπέλα «Παντοπωλείο Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ».

Προχωράμε στα στενά σοκάκια που με τη βία περνάει ένας άνθρωπος, βλέπουμε όμορφα σπιτάκια με καμάρες, πέτρινες ή ξύλινες σκάλες και φουντωτές βουκαμβίλιες. Βλέπουμε και ξύλινα καφασωτά μπαλκόνια σε κάποια από αυτά. Μια όμορφη κοπελιά σε ένα μπαλκόνι, κοιτάει το φακό μάλλον ενοχλημένη. Και φτάνουμε στις παρυφές του κάστρου όπου κάτω από τον τετράγωνο πύργο, το Σεράι, δεσπόζει η περίφημη Παναγιά η Πορταΐτισσα με περίτεχνο καμπαναριό και εκκλησιαστικό μουσείο.

Έχουμε λήψεις από σπίτια και πολλές μικρές εκκλησίες στη ρίζα του κάστρου, σκαλιά απότομα που τα ανεβαίνουν δύο γυναίκες και κάποια γατούλα, όμορφες αυλές σπιτιών και άλλες γατούλες να κοιτάζουν το φακό ψύχραιμα, υπέρθυρα και οικόσημα πάνω από εισόδους καλοδιατηρημένων αλλά και ερειπωμένων κτηρίων.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
321

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Πρώτα φτάνουμε στην κορυφογραμμή με τους ανεμόμυλους - φυσικά εγκαταλελειμμένοι τώρα. Από εδώ έχουμε μια ξεκάθαρη εντύπωση για το πώς τα σπίτια είναι «χωμένα» στο κάστρο σε ομόκεντρους κύκλους.

Οι δρόμοι είναι ως επί το πλείστον στενοί - τόσο φαρδιοί όσο να για να χωρέσει ένα φορτωμένο γαϊδουράκι - και σπάνια είναι επίπεδοι. Εδώ και εκεί μπορείτε να βρείτε έναν μικρό ανοιχτό χώρο, μια μικρή αυλή, με το περίεργο δέντρο και μια γλάστρα με λουλούδια. Όλα είναι σε μικρή κλίμακα. Αυτό το παντοπωλείο πρέπει σίγουρα να είναι ένα από τα μικρά στη γη!

Περισσότερα στενά δρομάκια και απότομα σκαλοπάτια μέχρι τα ξύλινα μπαλκόνια. Αυτός ο τύπος μπαλκονιού, που ονομάζεται «πουντί» είναι πολύ χαρακτηριστικός της αρχιτεκτονικής της Αστυπάλαιας. Το κλειστό μέρος του χρησιμοποιείται είτε για μαγείρεμα, ώστε το υπόλοιπο σπίτι να παραμένει καθαρό, είτε πιο συχνά ως τουαλέτα.

Αυτή η περιοχή γύρω από το κάστρο χτίστηκε κυρίως κατά την περίοδο 1830-1870. Τα σπίτια είναι συνήθως ορθογώνια (μακρόστενα) σε σχήμα, με ένα ενιαίο δωμάτιο στον κάτω όροφο και ένα μόνο δωμάτιο στον πάνω, προσβάσιμο από μια εξωτερική σκάλα.

Αρχικά, για να τα κάνουν πιο ισχυρή την άμυνα, τα σπίτια χτίστηκαν με τη στενή πλευρά προς τον δρόμο, αλλά αργότερα χτίστηκαν με τη μακριά πλευρά τους, γεγονός που επέτρεψε να υπάρχουν περισσότερα παράθυρα και μια ευρύτερη μπροστινή πόρτα. Ακριβώς μέσα από την μπροστινή πόρτα βρίσκεται η κουζίνα. Στον επάνω όροφο βρίσκεται ο χώρος υποδοχής του σπιτιού, στο πίσω μέρος του οποίου βρίσκεται το υπνοδωμάτιο. Το παραδοσιακό κρεβάτι βρίσκεται σε πλατφόρμα ύψους 1 ½ έως 2 μέτρων, κάτω από την οποία βρίσκεται μια μικρή αποθήκη.

Αυτή η εκκλησία είναι η Εκκλησία της Πορταΐτισσας, που χτίστηκε το 1764 λίγο έξω από τα τείχη του κάστρου.

Πάνω, πάνω και πάνω ξανά. Όπου κι αν πάτε εδώ, υπάρχουν σκαλοπάτια για να ανεβείτε, είτε πάνω είτε κάτω.

Οι φεγγίτες πάνω από τις πόρτες και τα παράθυρα είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό, όπως και τα εραλδικά σύμβολα ενσωματωμένα στον τοίχο… Οι ροζέτες, επίσης, είναι ένα πολύ συνηθισμένο θέαμα, όπως είναι τα γύψινα και τα διακοσμητικά πλαίσια στις πόρτες και τα περβάζια.

Διακοσμητικά κάγκελα καλύπτουν τα γυάλινα τζάμια στην μπροστινή πόρτα, ενώ μια μαρμάρινη επιγραφή μας λέει συχνά πότε χτίστηκε ένα σπίτι.

Ένα κάπως σπανιότερο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό είναι η σκαλιστή ξύλινη βεράντα έξω από την μπροστινή πόρτα ενός καταστήματος.
Bonar, Andrew Graham