Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Με μαύρο μαρκαδόρο ο δημιουργός γράφει «Αρμενία 1975» πάνω στον χάρτη και ένα μικρό κείμενο υποδοχής προς του επισκέπτες από την τότε Σοβιετική Δημοκρατία.

Βρισκόμαστε στην τότε Πλατεία Λένιν (νυν Πλατεία Δημοκρατίας) στην Γερεβάν (ή Ερεβάν) της Αρμενίας.

Λήψεις από το Μουσείο Ιστορίας και Εθνικής Πινακοθήκης, (σχεδιάστηκε από τον Mark Grigorian και τον Eduard Sarapian), το τότε Λαϊκό Επιμελητήριο, κυβερνητικό κτίριο σήμερα (στεγάζει το Συμβούλιο των Υπουργών (σχεδιάστηκε από τον Alexander Tamanian και κατασκευάστηκε από τον γιο του Gevorg), το Υπουργείο Εξωτερικών (σχεδιασμένο από τους Samvel Safaryan, Rafayel Israyelian, Varazdat Arevshatyan) και τα μελωδικά σιντριβάνια. Το φιλμ τελειώνει με πλάνα από το ξενοδοχείο Armenia Mariot Hotel.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
77

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Σας ευχαριστώ για την υποδοχή. Καθώς βρίσκομαι εδώ στη Γερεβάν κοιτάζοντας έξω στην κεντρική πλατεία, που αναπόφευκτα λεγόταν πλατεία Λένιν, δεν μπορώ παρά να νιώσω λίγη θλίψη που η Αρμενία πρέπει να χαρακτηριστεί ως Σοβιετική Δημοκρατία. Θα μπορούσε να έχει κάνει πολλά περισσότερα αν είχε διατηρήσει την ανεξαρτησία που κέρδισε αμέσως μετά την Μπολσεβίκικη Επανάσταση. Άραγε θα μπορούσε όντως; Θα είχε επιζήσει; Ποιος ξέρει; Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η Αρμενία έχει καταπιεστεί και συντριβεί από τους γείτονές της: τους Τούρκους, τους Πέρσες, ακόμα και τους Γεωργιανούς. Ο σοβιετικός οδοστρωτήρας λίγο δυσκολεύτηκε να καταπιεί αυτή τη μικροσκοπική χώρα, με πληθυσμό μόλις δύο εκατομμύρια, αμέσως μόλις οι Μπολσεβίκοι νίκησαν τον εμφύλιο πόλεμο. Αλλά τουλάχιστον αυτή η κοιτίδα ενός κάποτε μεγάλου έθνους, εξακολουθεί να υπάρχει ως ένα είδος οντότητας και οι άνθρωποι της μπορούν να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους εδώ. Αυτό όμως δεν μπορεί να ειπωθεί για τους μεγάλους αριθμούς Αρμενίων που ζουν στο Ιράν, την Τουρκία και σε άλλα μέρη πιο μακριά.
Bonar, Andrew Graham