Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Κινούμενοι σε στενό επαρχιακό δρόμο συναντάμε συμπαγείς βράχους και λίγη βλάστηση που αντιστέκεται στην σκληρότητα του τοπίου. Ο δρόμος συνεχίζει μπροστά μας περνώντας από ένα χωριουδάκι και συνεχίζει φιδωτός καταγράφοντας από μακριά σκαρφαλωμένο σε λόφο άλλο ένα γραφικό χωριουδάκι.

Βρισκόμαστε στο εσωτερικό της κοιλάδας του ποταμού Μαιάνδρου στο φυσικό πάρκο του Παμούκκαλε. Μια λοφοπλαγιά ντυμένη στα λευκά απόρροια της μακροχρόνιας εναπόθεσης των αλάτων που περιέχονται στις θερμές πηγές. Πλάνα από τους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς καθώς τα νερά τους γλείφουν.

Λήψεις από την Ιεράπολη μια αρχαία λουτρόπολη πόλη που διασώζονται μνημεία της. Παρακολουθούμε μια σαρκοφάγο, το ρωμαϊκό θέατρο και το κοίλο αυτού.

Επιστρέφουμε στις θερμές πηγές κοντινά και μακρινά πλάνα στις μικρές λευκές πισίνες που σχηματίζονται σε ανισόπεδα επίπεδα και στους φυσικούς σχηματισμούς που θυμίζουν γλυπτά.

Καθώς ο ήλιος δύει, λήψεις στις αντανακλάσεις του πάνω στο νερό.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
SD (720x576)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
267

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Ο τόπος αυτός ονομάζεται Pammukale και βρίσκεται κοντά στην πόλη Denizli, στη νοτιοδυτική Τουρκία. Εδώ, τα ιαματικά πηγαία νερά γεμάτα με ανθρακικό ασβέστιο ξεχειλίζουν στην άκρη ενός οροπεδίου σχηματίζοντας έναν αφρώδη λευκό απολιθωμένο καταρράκτη από πισίνες και λεκάνες, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Τα νερά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και έχουν εκμεταλλευτεί τουλάχιστον από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων. Σημαντικά ερείπια της ελληνιστικής πόλης της Ιεράπολης βρίσκονται εδώ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων τάφων, ναών, γηπέδων και θεάτρου.

Αλλά αυτό που όλοι έρχονται να δουν και να απολαύσουν είναι ο απολιθωμένος καταρράκτης. Θα σας άρεσε μια βουτιά στα ζεστά νερά; Άντε, λοιπόν. Κάθε ξενοδοχείο και κάθε μοτέλ έχει τη δική του πισίνα. Μπορείς, επίσης, να κολυμπήσεις σε έναν απ’ τους φυσικούς νιπτήρες-λεκάνες, αν αισθάνεσαι πρόθυμος.

Παρεμπιπτόντως, ο καταρράκτης έχει σχηματιστεί προς διάφορες κατευθύνσεις ανάλογα προς ποια κατεύθυνση τα νερά των πηγών έτυχαν να πηγαίνουν. Τώρα η ροή αυτών των υδάτων ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε διαφορετικές περιοχές να ποτίζονται σε διαφορετικούς χρόνους.

Καθώς πέφτει ο ήλιος, οι λευκοί τοίχοι των “σκαλοπατιών” και των λεκανών μετατρέπονται σε ένα λαμπερό ροζ ενώ τα νερά γίνονται ένα υπέροχο μπλε.
Bonar, Andrew Graham