Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το τρένο σφυρίζει και χάνεται μέσα στον γυμνό ορεινό όγκο μέσω μιας σήραγγας. Εξερχόμενοι από αυτήν συναντάμε μια κοιλάδα και τον ήλιο που καθώς χαμηλώνει βάφει κόκκινο τον ορίζοντα.

Βρισκόμαστε στην κοιλάδα Γκιορεμέ στην Καππαδοκία. Λίγα πλάνα από το σεληνιακό τοπίο και ο φακός στέκεται για λίγο σε γυναίκες με τσαντόρ συνοδεία τέκνων κρατώντας τούρκικες σημαίες.

Μια λήψη του χωριού Γκιόλεμε (Κόρεμα για τους Έλληνες που ζούσαν εκεί) από ψηλά μέσα από κάποιο κελί του υπαίθριου γεωλογικού μουσείου, ένα επίγειο αριστούργημα, ένα σύμπλεγμα εκκλησιών και κατοικιών σκαμμένα μέσα στον βράχο.

Παρακολουθούμε σκήτες και κελιά, σκαρφαλώνουμε και χανόμαστε στον λαξευμένο βράχο μέσα σε σκοτεινά εκκλησάκια.

Το φιλμ κλείνει με κοντινά πλάνα από την κοιλάδα του Γκιόρεμε ή τις καμινάδες των νεραϊδών για κάποιους άλλους. Οι γεωλογικοί αυτοί σχηματισμοί είναι φαινόμενο φυσικών διεργασιών.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
SD (720x576)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
262

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Από το Kayseri είναι ένα σύντομο ταξίδι με το αυτοκίνητο στην εξαιρετική κοιλάδα του Göreme. Στην κοιλάδα υπάρχουν διάσπαρτοι περίεργα σχεδιασμένοι λοφίσκοι και βράχοι. Αυτό το μοναδικό τοπίο διαμορφώθηκε από τη διάβρωση του ηφαιστειακού τόφφου που είχε σχηματιστεί πολλούς αιώνες πριν, κατά τη διάρκεια των διαδοχικών εκρήξεων ενός -τώρα ανενεργού- ηφαιστείου. Η μεταγενέστερη οξείδωση του εδάφους δημιούργησε μια ευχάριστη ποικιλία χρωμάτων που κυμαίνονται από κόκκινο-κεραμιδί έως γκρίζο-πράσινο.

Σε κάποιο χρονικό σημείο - δεν είναι σαφές πότε - οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να σκαλίζουν κατοικίες και ιερά στον σχετικά μαλακό βράχο. Η εξέλιξη αυτή έφτασε στο αποκορύφωμα της κατά τις αραβικές επιδρομές τον 7ο αιώνα και κατά τη διάρκεια των επόμενων προβληματικών χρόνων μέχρι τον 13ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κάτοικοι ήταν κυρίως χριστιανοί, και εκτός από το να κάνουν σπίτια για τους εαυτούς τους μέσα στα βράχια, έχτισαν επίσης μεγάλο αριθμό εκκλησιών, που διακοσμούσαν πίνακες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι το ότι έσκαψαν τις τεράστιες υπόγειες πόλεις για χρήση ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων. Μία από αυτές τις υπόγειες πόλεις έχει επτά επίπεδα, η μία κάτω από την άλλη και θεωρείται ότι ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει έως και 60.000 άτομα. Πολύπλοκα συστήματα αερισμού και αποθήκευσης νερού επέτρεψαν να ζουν υπόγεια για μήνες κάθε φορά. Δύο από τις πόλεις συνδέονται στην πραγματικότητα με μια σήραγγα μήκους εννέα χιλιομέτρων.

Είναι εκπληκτικό τι μπορεί να κάνει η διάβρωση. Εδώ μπορείτε να δείτε τρία ξεχωριστά στρώματα πέτρας. Το μεσαίο στρώμα -το τυρί στο σάντουιτς, αν θέλετε- είναι μαλακότερο από τα άλλα δύο στρώματα και, κατά συνέπεια, έχει διαβρωθεί γρηγορότερα, προκαλώντας κάποια επισφαλή κατορθώματα εξισορρόπησης.
Bonar, Andrew Graham