Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το film μας μεταφέρει στο στάδιο Nippon Budokan, κατασκευάστηκε το 1964 για να φιλοξενήσει τους ολυμπιακούς αγώνες για το άθλημα (πολεμική τέχνη) του τζούντο.
Παρακολουθούμε αρχικά τον χαιρετισμό και ακολούθως τις επιθέσεις και απωθήσεις των πολεμιστών που λαμβάνουν μέρος στους αγώνες, ενώ ταυτόχρονα ακούμε μια σύντομη αφήγηση της κυριαρχίας των Σογκούν κατά την περίοδο του Έντο και την απομόνωση της Ιαπωνίας από ξένες επιρροές, την σταδιακή τους αποδυνάμωση, έως την πτώση τους.

Το Κέντο (kendo) προέρχεται από την ιαπωνική λέξη για την ξιφασκία και αποτελείται από δύο συνθετικά, Το Κen που σημαίνει σπαθί και το Do που σημαίνει δρόμος. Όλο μαζί αποδίδεται ως δρόμος, ή ατραπός του σπαθιού.

Το Κέντο πρωτοεμφανίστηκε το 1800 περίπου και εξυπηρετούσε την ανάγκη των Σαμουράι να εξασκούνται με ασφάλεια.

Στο Κέντο χρησιμοποιείται προστατευτικός εξοπλισμός (bogu) που παρέχει ασφάλεια και το ξίφος (Shinai) είναι φτιαγμένο από μπαμπού. Είναι ευλύγιστο και ενώ χτυπάει δεν τραυματίζει.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
79

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Μια άλλη περίεργη ιαπωνική δραστηριότητα είναι το kendo. Εδώ στο Budokan, ή αλλιώς αίθουσα των πολεμικών τεχνών, γίνονται οι ετήσιοι διαγωνισμοί kendo.

Το Kendo σημαίνει «ο δρόμος του σπαθιού» και είναι μια τέχνη που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Αρχικά εξασκούνταν με πραγματικά ξίφη, αλλά από την Μεταρρύθμιση Μεϊτζί το 1868 και τη διάλυση της τάξης των σαμουράι, χρησιμοποιείται ένα μπαστούνι από μπαμπού και οι πρωταγωνιστές φορούν τώρα ένα προστατευτικό κράνος.

Αλλά οι αρχές που εφαρμόζονται παραμένουν οι ίδιες. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συγκέντρωση της δύναμης στη σωστή στιγμή, η οποία απαιτεί τέλειο συντονισμό του σώματος και ταχύτητα αστραπής.

Ακριβώς τώρα ανέφερα την Μεταρρύθμιση Μεϊτζί του 1868. Αυτό ήταν ένα κρίσιμο γεγονός στη σύγχρονη ιαπωνική ιστορία. Οι Shoguns ήταν οι πραγματικοί κυβερνήτες της χώρας από το 1600 και οι αυτοκράτορες ήταν απλώς διακοσμητικοί. Αλλά για πολλούς λόγους η δύναμη των Shoguns μειώθηκε. Το τελικό χτύπημα δόθηκε όταν ο Αμερικανός Commodore Perry ήρθε το 1853 ζητώντας εμπορικές συναλλαγές και άλλες παραχωρήσεις. Το καθεστώς των Shogun ήταν πολύ αδύναμο για να απαντήσει και κατέρρευσε και η θέση του αυτοκράτορα επέστρεψε με πλήρη ισχύ.
Bonar, Andrew Graham