Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Εικόνες από την κύρια πύλη του λευκού πάρκου Γκόρκι. Τον Μάρτιο , ο ήλιος λάμπει με θερμοκρασία λίγο κάτω από το μηδέν τις πρωινές ώρες και το πάρκο Γκόρκι είναι ένα υπέροχο μέρος για τα παιδιά που παίζουν στους χώρους αναψυχής και τους νέους που κάνουν πατινάζ μας αναφέρει ο κινηματογραφιστής.

Παρακολουθούμε νέους με μπαστούνια του χόκεϊ, μικρά παιδιά σε μια παιδική χαρά με τους γονείς τους, περαστικούς, πατινέρ να διασχίζουν την παγωμένη λίμνη ή να επιδίδονται σε χορευτικές φιγούρες και παγκάκια σκεπασμένα με χιόνι που με δυσκολία διακρίνεις.

Ο φακός στέκεται στο Υπουργείο Άμυνας (κατασκευάστηκε το 1940), και στην προσωπογραφία του Λένιν που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της πρόσοψης του κτιρίου. Συνεχίζει ακολουθώντας τον ποταμό Μόσχοβα, παρατηρούμε κτίρια στις όχθες του και στο βάθος μια γέφυρα.

Το πάρκο Γκόρκι άνοιξε το 1928 και αρχικά αναφερόταν ως υπαίθρια πολιτιστική επιχείρηση. Το 1932 μετονομάστηκε σε Πάρκο Γκόρκι από τον γνωστό Ρώσο συγγραφέα Maxim Gorky. Βρίσκεται απέναντι από τον ποταμό Μόσχοβα (Moskva) και σχεδιάστηκε από τον Konstantin Melnikov.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
198

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Είναι Μάρτης, η καλύτερη στιγμή του χειμώνα. Ο ήλιος λάμπει έντονα και η θερμοκρασία είναι μόλις λίγους βαθμούς κάτω από το μηδέν το μεσημέρι, αν και μπορεί να φτάσει στους -10 ή -15 το βράδυ... Αυτό είναι το γνωστό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής που πήρε το όνομά του από τον συγγραφέα Maxim Gorky: το Πάρκο Gorky, εν συντομία. Σήμερα μοιάζει με μια εντελώς σοβιετική δημιουργία, αλλά στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του υπήρχε ως δημόσιο πάρκο - το λεγόμενο Nyeskuchny Sad - πριν από την Επανάσταση. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τα πιτσιρίκια, που μπορούν να διασκεδάσουν όσο θέλουν σε κούνιες και ρόδα (καρουσέλ) και στίβο με εμπόδια.

Είναι ωραία και για εκείνους που κάνουν πατινάζ. Μάλιστα, αισθάνεσαι λίγο ανόητος αν έρθεις εδώ αυτήν την εποχή χωρίς να είσαι ούτε παιδί ή γονιός τουλάχιστον ή να κάνεις πατινάζ. Το πατινάζ είναι η φυσιολογική και η ασφαλέστερη μέθοδος μετακίνησης. Όλα τα μονοπάτια προσφέρονται για πατινάζ και γλιστράνε τόσο πολύ όσο το γυαλί.

Η “πανταχού-παρούσα” φυσιογνωμία του Λένιν κοιτάζει τους ευτυχείς νεαρούς πατινέρ απέναντι απ’ τον ποταμό, όπου κομμάτια πάγου διασπώνται και αρχίζουν να κινούνται αργά με τη φορά του ρέματος.
Bonar, Andrew Graham