Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το Corregidor είναι το μεγαλύτερο νησί που βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Μανίλα στις Φιλιππίνες και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.
Η ταινία ξεκινάει με πλάνα από το λιμάνι του νησιού, δεμένα πλοιάρια και πανοραμικά την πόλη με λήψη από ταχύπλοο.
Επίσης βλέπουμε την είσοδο του Malinta Tunnel, που κατασκευάστηκε από το Σώμα των Μηχανικών του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και χρησίμευσε ως αποθηκευτικός χώρος και νοσοκομείο.
Στη συνέχεια, βλέπουμε τα βομβαρδισμένα ερείπια των στρατώνων, που εκτείνονται σε μεγάλο μήκος.
Σε περιοχή του νησιού υπάρχει πλήθος κανονιών, μιας και αυτό λόγω της θέση του, μπροστά στη Μανίλα, χρησιμοποιήθηκε ως αμυντική βάση στον Β’Π.Π.
Στο τέλος βλέπουμε ένα μνημείο πεσόντων και πλάνα από τη δύση στο νησί.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
186

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Επιστροφή στον κόλπο της Μανίλα. Ας πάμε σε μια εκδρομή στο νησί Corregidor, το οποίο φυλάει την είσοδο στον κόλπο.

Αυτό το νησί ήταν η σκηνή της πικρής μάχης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πρώτα όταν το υπερασπίστηκαν οι Αμερικανοί και οι Φιλιππινέζοι ενάντια στους Ιάπωνες εισβολείς το 1942 και στη συνέχεια και πάλι το 1945, όταν οι Ιάπωνες με τη σειρά τους το υπερασπίστηκαν εναντίον των Αμερικανών που επέστρεψαν. Τόσο σφοδρή ήταν η τελική μάχη, που από τους 6000 Ιάπωνες υπερασπιστές μόνο 20 αιχμαλωτίστηκαν ζωντανοί. Όλοι οι άλλοι είτε σκοτώθηκαν είτε έκαναν χαρακίρι. Η σήραγγα στους πρόποδες αυτού του βράχου περιείχε τα κεντρικά γραφεία του στρατηγού MacArthur και τους χώρους για τους τραυματίες.

Και εδώ είναι τα ερείπια του τεράστιου αμερικανικού στρατώνα, ο οποίος βομβαρδίστηκε σφοδρά από τους Ιάπωνες. Μόνο το κέλυφος παραμένει ως ζοφερή υπενθύμιση εκείνων των φοβερών ημερών.

Μία από τις πολλές συστοιχίες όλμων που βοήθησαν στην υπεράσπιση του νησιού και ένα τεράστιο κανόνι, το οποίο όμως δεν έπαιξε ρόλο στην άμυνα, επειδή όπως και τα βρετανικά όπλα στη Σιγκαπούρη ήταν στραμμένο προς τη λάθος κατεύθυνση.

Αυτό εδώ ήταν το θέατρο του αμερικανικού στρατοπέδου. Η αψίδα της σκηνής εξακολουθεί να είναι ορατή, αλλά η ζούγκλα προχωρά γρήγορα... Τέλος, το μνημείο του πολέμου στους πεσόντες ήρωες.
Bonar, Andrew Graham