Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται 47χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων της Κρήτης, στα δυτικά τοιχώματα του φαραγγιού των Τοπολίων, πάνω από τον κύριο δρόμο που οδηγεί στην περιοχή του Ελαφονησίου.

Το φιλμ ανοίγει με την παρέα του κινηματογραφιστή να βρίσκεται στο φαράγγι των Τοπολίων και να θαυμάζει τη φύση. Δύο γυναίκες έχουν κάτσει στη σκιά ενός δέντρου να ξεκουραστούν ενώ ένας χαμογελαστός άντρας πλησιάζει και χαιρετάει. Ο κινηματογραφιστής στέκεται σ’ έναν ηλικιωμένο βοσκό που έχει βγάλει τις κατσικούλες του για βοσκή κι έπειτα σ’ έναν άντρα που πίνει νερό από μια φυσική πηγή. Η βόλτα στη φύση συνεχίζεται και ο φακός εστιάζει στον ηλικιωμένο βοσκό που μιλάει με την παρέα χαμογελώντας, ενώ ένας άντρας του δίνει ένα τσιγάρο.

Η ανάβαση προς το σπήλαιο αρχίζει κι ένας άντρας ανάβει ένα καντηλάκι σ’ ένα εικονοστάσι που υπάρχει εκεί. Πλάνα από την είσοδο του σπηλαίου και έπειτα το καμπαναριό. Η παρέα μπαίνει στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο, εξ' ου και το όνομά του. Μια γυναίκα χτυπάει την καμπάνα και η παρέα εξερευνά το σπήλαιο. Απόψεις του φαραγγιού καθώς βλέπουμε το όρος Άγιος Δίκαιος στο βάθος.

Το φιλμ κλείνει με την κατάβαση της παρέας απ’ το σπήλαιο, ένα πλάνο του τοπίου καθώς και την παρέα που έχει φτάσει και στέκεται δίπλα στο αυτοκίνητο τους.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε υψόμετρο 285μ. και περιλαμβάνει θόλο ύψους 20μ. και διαμέτρου 70μ. με ποικιλόμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στην τοποθεσία αυτή βρέθηκαν διάφορα αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων όστρακα της Νεολιθικής εποχής.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Όχι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
250

Φορμά
8mm