Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ο κινηματογραφιστής με τη παρέα του επισκέπτονται το Μοναστηράκι, πολυσύχναστη τουριστική συνοικία στο κέντρο της Αθήνας.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνο από τη ταμπέλα που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας και ενημερώνει ότι απαγορεύεται η διέλευση τροχοφόρων και η πώληση καινούργιων αντικειμένων, καθώς η περιοχή του Μοναστηρακίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα παλαιοπωλεία της.

Στη συνέχεια, η κάμερα περιστρέφεται στη πλατεία, που είναι κατάμεστη από κόσμο. Στην οδό Ηφαίστου παρατηρούμε ένα δισκοπωλείο που εκθέτει τη πραμάτεια του στο πεζόδρομο, ενώ ένας ηλικιωμένος άνδρας παίζει το ακορντεόν του καθήμενος σε μια καρέκλα, ανάμεσα στα καταστήματα.

Έπειτα, μεταφερόμαστε στη πλατεία Αβησσυνίας, όπου από το 1910 έως και σήμερα πραγματοποιείται το παζάρι μεταχειρισμένων ειδών ή αλλιώς το «γιουσουρούμ», ονομασία που προήλθε από τον ιδιοκτήτη του πρώτου παλαιοπωλείου της περιοχής, Ηλία Γιουσουρούμ, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Τέλος, παρατηρούμε τα διάφορα εμπορεύματα του παζαριού που διαθέτει σχεδόν τα πάντα, από ξύλινα έπιπλα και όργανα μουσικής, μέχρι πιατέλες και μαχαιροπίρουνα.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μερδενισιάνος Κωνσταντίνος Σ. (Μερσάνος)

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
119

Φορμά
Super 8mm