Στοιχεία συλλογέα

Μερδενισιάνος Κωνσταντίνος Σ. (Μερσάνος)

- Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Σεπτεμβρίου 1946.
- Είναι γιατρός Καρδιολόγος και Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής.
- Διδάκτωρ Παλαιοανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Επίκουρος Καθηγητής Φυσικής Ανθρωπολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Επισκ. Καθηγητής Ανθρωπολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
- Καθηγητής του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2005.
- Διευθυντής του Κινηματογραφικού Τμήματος της Ε.Π.Ε.ΑΝ.

ΑΛΛΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

- Σπούδασε την Ιταλική γλώσσα, φιλολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Universita Italiana per Stranieri της Perugia, στην Ιταλία, το 1966. – Παράλληλα, την ίδια χρονιά, γράφτηκε στη Ακαδημία Καλών Τεχνών Pietro Vanucci της Perugia, παρακολουθώντας για ένα χρόνο μαθήματα ζωγραφικής.
- Επίσης, το 1972, έλαβε πτυχίο παρακολουθήσεως θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων φωτογραφίας και κινηματογράφου από την Φωτοκινηματογραφική Σχολή της Εταιρείας Πνευματικής και Επιστημονικής Αναπτύξεως, με καθηγητή-διευθυντή τον γνωστό σκηνοθέτη και παραγωγό, Γιώργο Μπελεσιώτη. Από τότε και μέχρι σήμερα ασχολείται με τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο με σημαντική δραστηριότητα ιδίως στο χώρο του ντοκιμαντέρ

Σπηλαιολογία
- Έχει μέχρι σήμερα εξερευνήσει και μελετήσει εκατοντάδες σπήλαια με καρστικό, παλαιοανθρωπολογικό, αρχαιολογικό και ιατρικό ενδιαφέρον και έχει συμμετάσχει σε σπηλαιολογικές αποστολές στην Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ισραήλ και Αμερική. Ειδικά, το 1996, έλαβε μέρος σε έρευνες στα μεγαλύτερα σπήλαια του κόσμου στην περιοχή Carlsbad του New Mexico των H.Π.Α. (Carlsbad Caverns και Lechuguilla Cave).
- Επίσης, θεωρείται πρωτοπόρος για τον ελληνικό χώρο, στην παραγωγή κινηματογραφικών σπηλαιολογικών ντοκιμαντέρ, έχοντας με αυτό τον τρόπο απαθανατίσει από τη δεκαετία του 1960 ιστορικές εξερευνήσεις που σήμερα αποτελούν το μοναδικό ελληνικό αρχειακό υλικό για τους νεότερους.

Κινηματογράφος
Ασχολείται από το 1967 με τη σκηνοθεσία και την παραγωγή ντοκιμαντέρ, αρχικά σε φίλμ 8mm Super και αργότερα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, σε φίλμ 16 χιλιοστών.
Σημειώνεται ότι, κατά διαστήματα συνεργάστηκε σε διάφορες κινηματογραφικές παραγωγές, με τον γνωστό διευθυντή φωτογραφίας Τάκη Βενετσανάκο και τον παραγωγό του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου Ηλία Περγαντή.
Οι κυριότερες ταινίες του, πολλές εκ των οποίων έχουν επανειλημμένως προβληθεί και στην τηλεόραση, είναι:
Πάσχα στα Ιεροσόλυμα, Χριστός και Άγιοι Τόποι, Εκεί περπάτησε ο Χριστός, Το Χωριό, Αναβρυτή: Σπήλαια και Παράδοση στον Ταΰγετο, Η Παναγία των Σταλακτιτών, Βύθακας Διρού: Ένα ακόμα στολίδι στα έγκατα της Μάνης, Επιχείρηση Δρακότρυπα, Κέρκυρα:Το νησί των Φαιάκων (8mmSuper), Ροδινή: Το Φαράγγι με τους σταλακτίτες, Σπήλαιο Δέσης Τρικάλων, Σπήλαιο Κάψιας: Ερευνώντας το άγνωστο, Ταξίδι στο Άντρο του Δράκου (8mm Super), Σπήλαια: Ένας άγνωστος κόσμος, Θερμές πηγές Κύθνου, Ένας ζωντανός κόσμος στα βάθη της γης και αρκετές άλλες.

Βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις για το κινηματογραφικό του έργο.
- Χρυσό Μετάλλιο Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. (1981). Σχετικά με την παραγωγή τριών θρησκευτικών ντοκιμαντέρ στους Αγίους Τόπους κάτω από εμπόλεμες συνθήκες.
- Βραβείο Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών για την κινηματογραφική του ταινία, « Το Χωριό». (1980).
- Βραβείο Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών για την κινηματογραφική του ταινία:
«Αναβρυτή: Σπήλαια και παράδοση στον Ταϋγετο», η οποία επίσης χαρακτηρίστηκε και σαν προστατευόμενη, (1980).
- Ανώτερος Ταξιάρχης μετά Αστέρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (1985) σχετικά με την παραγωγή κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ γύρω από το περίφημο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά.

Πρόσφατο υλικό συλλογέα

video thumb

Προσκοπική κατασκήνωση στην Οίτη

1971
Οίτη, Φθιώτιδα, Ελλάδα
video thumb

Σπήλαια Διρού - «Ταξίδι στα έγκατα της γης»

1969
Διρός, Λακωνία, Πελοπόννησος, Ελλάδα
video thumb

Το σπήλαιο Παναγίας Κουφοβουνίου

1973
Κολλίνες, Αρκαδία, Πελοπόννησος, Ελλάδα