Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Καθ' οδόν από Μέτσοβο για Μετέωρα και η παρέα του κινηματογραφιστή κάνει μια στάση με θέα τα μεγαλοπρεπή βουνά.

Στους σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου παρακολουθούμε μικρούς λοφίσκους από το αλώνισμα του σιταριού. Διακρίνουμε τον ελκυστήρα της αλωνιστικής μηχανής, τα κόσκινα, τον λουλά, και τον γεωργικό ελκυστήρα με τους ιμάντες που δίνουν την κίνηση. Γυναίκες και άντρες κουβαλούν τα δεμάτια και εργάζονται πυρετωδώς.

Τα Μετέωρα, το πέτρινο δάσος από ψαμμίτη που αγέρωχα υψώνεται πάνω από την Καλαμπάκα. Ο φακός αντικρίζει ένα από τα πιο θαυμαστά γεωλογικά φαινόμενα και συνεπαρμένος στέκεται στο ανάγλυφο των γιγάντιων βράχων, συνεχίζοντας με λήψεις και λεπτομέρειες των βράχων.

Ακολούθως πλάνα την Μονή Ρουσάνου (16ος αιώνας) και καθώς ο ήλιος χαμηλώνει οι μαύρες σκιές των γιγάντων σκαρφαλώνουν στον ουρανό. Στην πορεία του φιλμ παρακολουθούμε τμηματικές λήψεις των Μετεώρων όπου σε διάφορα πλάνα πρωταγωνιστεί η Μονή Ρουσάνου και σ' ένα από αυτά κατά πάσα πιθανότητα η Μονή Βαρλαάμ (16ος αιώνας).

Πανοραμικές λήψεις των Μετεώρων, του Θεσσαλικού κάμπου, της Καλαμπάκας και ακολούθως πλάνα από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (1458-1476) και το φιλμ κλείνει με πλάνα και απόψεις από την ιερά μονή του Αγίου Στέφανου (14ος αιώνας) όπου διακρίνουμε τον εξώστη με το δίχτυ στον πύργο της αναβάσεως.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
98

Φορμά
8mm