Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ένας φιδωτός στενός δρόμος μέσα από ελιές και φαράγγια μας βγάζει στην Μονή Αρκαδίου χτισμένη στην πλαγιά του Ψηλορείτη στην Κρήτη.

Ο κινηματογραφιστής και η συνοδός του ξεκινούν την περιήγηση τους από το σκευοφυλάκιο (παλαιός ανεμόμυλος) των αγωνιστών της μονής, κατά την αποφράδα ημέρα του 1866 όπου ανατινάχθηκαν μαζί με γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Η συντροφιά συνεχίζει την περιπλάνηση της περνώντας μπροστά από τους στάβλους της Μονής καταλήγοντας στον δίκλιτο βασιλικό ιερό ναό (1587), όπου το ένα κλίτος (καθολικό) είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και το έτερο στον άγιο Κωνσταντίνο. Παρακολουθούμε πλάνα από την πρόσοψη του ιερού ναού με την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και ακολούθως από την πυριτιδαποθήκη.

Το φιλμ κλείνει με τον κινηματογραφιστή να περπατά στον προαύλιο χώρο της μονής.

Η Μονή Αρκαδίου είναι σύμβολο ηρωισμού και θυσίας. Στις 6 Νοεμβρίου του 1866 ο Μουσταφά Πασάς με 15.000 στρατιώτες και βαρύ πυροβολικό έφτασε έξω από το μοναστήρι ζητώντας την παράδοση των πολιορκημένων (966 μα μόνο οι 250 μπορούσαν να πολεμήσουν). Στις 8 Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες και στις 9 του Νοέμβρη και αφού οι Τούρκοι ζήτησαν ενισχύσεις κατέλαβαν την Μονή.

Ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης με γυναικόπαιδα και πολεμιστές κλείνονται στην μπαρουταποθήκη όπου και την ανατινάζει, προκαλώντας τραγικό θάνατο τόσο στους Έλληνες όσο και στους Τούρκους που ήταν έξω από αυτή. Όσοι Έλληνες παραδόθηκαν την επόμενη μέρα εκτελέστηκαν με απαγχονισμό.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
60

Φορμά
Super 8mm