Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Λεπτομέρειες από την οξυκόρυφη, αψιδωτή πύλη του μπλε τζαμιού ή Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί που βρίσκεται στην Πλατεία του Αχμέτ στην Κωνσταντινούπολη.
Ακολούθως πλάνα από τους βαθμιδωτούς ημισφαιρικούς θόλους και του χρυσού διάκοσμου στον κυρίως τρούλο. Ο φακός στέκεται για λίγο σ΄έναν από τους έξι μιναρέδες και συνεχίζει την περιπλάνηση του εντός του τεμένους όπου παρακολουθούμε τον κινηματογραφιστή να κοιτάζει γύρω του με δέος.

Λήψεις από τα περίτεχνα βιτρό, που αξίζει να σημειωθεί πως παραμένουν τα ίδια από την ανέγερση του. Το φιλμ κλείνει με πλάνα από το μεγαλόπρεπο Τζαμί.

Το μπλε Τζαμί κατασκευάστηκε μόλις σ΄εφτά χρόνια. Οι εργασίες του ξεκίνησαν το 1609 και παραδόθηκε το 1616. Αρχιτέκτονας υπήρξε ο Σεντεφχάρ Μεχμέτ Αγά μαθητής του Μιμάρ Σινάν. Αποτελείται από 6 Μιναρέδες αντικείμενο παρεξήγησης της εποχής εκείνης, μιας και έξι μιναρέδες πλαισίωναν την Ιερή Μέκκα. Για την επίλυση προστέθηκε στην Μέκκα ένας έβδομος μιναρές. Είναι χτισμένο μόνο από μάρμαρο και πέτρα, έχει 410 παράθυρα και πάνω από 20.000 κεραμικά ιζνίκ που διακοσμούν το εσωτερικό του.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
42

Φορμά
8mm