Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η ιστορία των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), ξεκινά από το καλοκαίρι του 1947 στην Πράγα και είναι το μεγαλύτερο γεγονός σε συνεργασία με κάθε προοδευτική, δημοκρατική νεολαία και τους φοιτητές όλου του κόσμου, ενάντια στην πολιτική του πολέμου, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις όπως αθλητικούς αγώνες σε διάφορα αθλήματα, πολιτικά σεμινάρια και συζητήσεις, συναυλίες και άλλα δρώμενα «στο Νησί της Επανάστασης», την Κούβα, που δοκιμαζόταν ήδη για πάνω από μια δεκαετία από τον οικονομικό αποκλεισμό που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε το 11ο ΠΦΝΦ τον Ιούλιο του 1978.

Η ταινία ξεκινά στο δρόμο που οδηγεί στο Estadio Latinoamericano, όπου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του φεστιβάλ, με Κουβανούς που χαιρετούν κουνώντας ελληνικά σημαιάκια την ελληνική αντιπροσωπεία.

Κατά τη διαδρομή βλέπουμε το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Χοσέ Μαρτί (Jose Marti), εθνικού ήρωα της Κούβας, που έγινε σύμβολο του απελευθερωτικού αγώνα των Κουβανών για την απελευθέρωσή τους από την ισπανική κυριαρχία, καθώς και το άγαλμα του.

Ακολουθεί η άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο στάδιο, το οποίο γεμίζει διαρκώς. Στη συνέχεια βλέπουμε στην γιγαντοοθόνη του σταδίου το μήνυμα «Καλώς ορίσατε, αντιπροσωπείες» (BIENVENIDOS DELEGADOS), δίπλα στο σύμβολο του φεστιβάλ. Γενικά πλάνα από το στάδιο που ολοένα γεμίζει ασφυκτικά και κοντινό σε μια κοπέλα με έκφραση έκπληξης γι’ αυτό που αντικρίζει. Υπάρχει μια συγκεκριμένη κερκίδα με εκπαιδευμένους Κουβανούς νεολαίους, εφοδιασμένους με πικέτες όλων των χρωμάτων, που, κατά τη διάρκεια της τελετής, έχουν χρεωθεί να δημιουργούν αρμονικά διάφορα σύμβολα ή σχήματα.

Το στάδιο πλέον είναι κατάμεστο, από τα παρασκήνια της κεντρικής σκηνής έχουμε ένα πλάνο με μια μουσική μπάντα, που παίζει.

Η τελετή έναρξης αρχίζει με την μεγαλοπρεπή παρέλαση Κουβανών, η κερκίδα με τις πικέτες σχηματίζει το σήμα- σύμβολο του φεστιβάλ, στο τέλος το ίδιο σύμβολο σχηματίζουν με σημαίες νέοι που εισέρχονται στην αρένα του σταδίου. Η κερκίδα με τις πικέτες δημιουργεί το σύμβολο του φεστιβάλ και το σχήμα της Κούβας.

Στην αρένα ακολουθούν έφιπποι με σημαίες και μια μεγάλη μπάντα παίζει παρελαύνοντας. Ένα ακόμα καλωσόρισμα στην γιγαντοοθόνη και αρχίζει η παρέλαση των αντιπροσωπειών με τις σημαίες των χωρών τους, αλλά και πανό, πλακάτ με συνθήματα και προσωπογραφίες συμβολικών, για τους αγώνες τους, ηρώων.

Μπορούμε να διακρίνουμε τις αντιπροσωπείες της Γερμανίας, της Αγκόλας, των Μπαρμπέιντος, διάφορες αντιπροσωπείες της Αφρικής, οι οποίες παρελαύνουν χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς, του Μπαχρέιν, του Βερολίνου, της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας, του Κογκό, της Χιλής με το πορτραίτο του Σαλβαντόρ Αλιέντε να προηγείται, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αργυράκης Γιώργης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
342

Φορμά
Super 8mm