Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Πλάνα από τη Δ’ Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, απόστασης 42 χιλιομέτρων από τον Μαραθώνα Αττικής προς το κέντρο της Αθήνας , μια κορυφαία εκδήλωση με αίτημα την Παγκόσμια Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, στις 22 Μαΐου 1966.

Η Α’ Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Αττική, στην οποία ηγήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, έγινε στις 21 Απριλίου του 1963.

Η πορεία που παρακολουθούμε στην ταινία είναι η τελευταία, καθώς την επόμενη χρονιά (1967) η εκδήλωση απαγορεύτηκε από την Χούντα των συνταγματαρχών, που είχε καταλάβει την διακυβέρνηση της Ελλάδας με πραξικόπημα και επανήλθε ως παράδοση του φιλειρηνικού κινήματος την δεκαετία του ’80.

Στην ταινία λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία βλέπουμε συγκεντρωμένους διαδηλωτές με πανό, πλακάτ και άλλες κατασκευές με θέμα την Ειρήνη. Τα στοιχεία που κυριαρχούν είναι το σήμα της ειρήνης, το περιστέρι, σύμβολο της ειρήνης και συνθήματα όπως «Σταματήστε τον πόλεμο στο Βιετνάμ».

Επίσης βλέπουμε πανό των τοπικών αντιπροσωπειών απ’ όλη την Ελλάδα. Ξεχωρίζουμε πλακάτ και πανό από την Θεσσαλονίκη, την Αρκαδία, την Καρδίτσα, την Ικαρία, την Κρήτη -όπου διακρίνουμε ορισμένους διαδηλωτές με παραδοσιακές φορεσιές του νησιού-, την Κύπρο κ.α., αλλά και από τις γειτονιές της Αττικής όπως Αιγάλεω, Ταύρος, Πετρούπολη, Πειραιάς, Καισαριανή, Κοκκινιά, ενώ σε πολλά απ’ αυτά, δίπλα στα συνθήματα ή σε πικέτες συναντάμε τη μορφή του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μπορούμε να διακρίνουμε συνθήματα στα πανό όπως «Επενδύσεις για ανθρώπους, όχι για βόμβες», «Έξω το ΝΑΤΟ από την Κύπρο», «Όχι άλλοι πόλεμοι», «Το μέλλον ανήκει στην Ειρήνη», καθώς και ένα άρμα, που αναπαριστά έναν άνδρα με εργατική φόρμα να καθηλώνει με τα δυο του χέρια έναν στρατιώτη που κρατάει μία βόμβα.

Αστυνομικοί επιτηρούν την πορεία.

Στην κορυφή ενός πλακάτ έχει στηριχθεί ένα γερμανικό κράνος ανάποδα, που μέσα του κάθεται ένα περιστέρι.

Οι διαδηλωτές συζητούν περπατώντας ακόμα και ξυπόλυτοι, άλλοι τρέχουν, γελούν, χορεύουν, σταματούν σε ίσκιους της κατάφυτης διαδρομής για να ξεκουραστούν και να φάνε κάτι, να πιουν νερό σε δημόσια βρύση, χαιρετούν και ποζάρουν στον κινηματογραφιστή, σε ένα κλίμα χαρούμενο και αισιόδοξο.

Ένα ελικόπτερο πετάει πάνω από την πορεία.

Σύμφωνα με γενικά πλάνα που δείχνουν το βάθος δρόμου, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως πρόκειται για μια πραγματικά τεράστια πορεία ενός αμέτρητου πλήθους, όλων των ηλικιών από μωρά στα καροτσάκια που κρατούν μπαλόνια με το σήμα της ειρήνης, μέχρι ηλικιωμένους.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Κουρουνιώτης Βύρων

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
794

Φορμά
8mm