Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
00:00 Αεροδρόμιο Ελληνικού
00:10 Λευκωσία
01:44 Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (Εθνολογικό Μουσείο)
02:10 Αρχιεπισκοπή
02:21 Χίλτον Λευκωσίας
02:40 Μπέλλα Πάις
03:12 Λευκωσία λεωφόρος Μακαρίου
04:20 Απόστολος Βαρνάβας
05:05 Σαλαμίνα
05:50 Πύργος του Οθέλλου στο Βαρώσι
06:50 Αμμόχωστος
07:48 Πενταδάκτυλος
08:38 Κούριο
09:00 Πέτρα του Ρωμιού
09:30 Πάφος κάστρο και ψηφιδωτά στην Πάφο
13:23 Μοναστήρι Κύκκου
13:44 Αεροδρόμιο Λευκωσίας- Επιστροφή στην Αθήνα

Το φιλμ αυτό, που γυρίστηκε τον Απρίλιο του 1974, αποτελεί σπάνια καταγραφή της Κύπρου λίγους μόλις μήνες πριν την τουρκική εισβολή.

Το φιλμ ξεκινά με την αναχώρηση του κινηματογραφιστή από Αθήνα με την σύντροφό του και προορισμό την Κύπρο. Βλέπουμε αεροπλάνα της Ολυμπιακής αεροπορίας και εναέρια πλάνα. Στην συνέχεια, την Λευκωσία εντός των τειχών και την Αρχιεπισκοπή πριν το πραξικόπημα. Έπειτα, ο φακός μας δείχνει το Hilton Λευκωσίας, το οποίο δεν υπάρχει πια.

Η εικόνα αλλάζει με απόψεις με τον δρόμο από το εν κινήσει αυτοκίνητο και το Μπέλλα Πάις. Η κάμερα, στη συνέχεια, μας δείχνει την λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία με τα καταστήματα και κόσμο να πηγαινοέρχεται. Η καταγραφή συνεχίζεται με την εκκλησία Απόστολος Βαρνάβας και απόψεις της Σαλαμίνας.

Βλέπουμε τον Πύργο του Οθέλλου στην περιοχή Βαρώσι, μια πόλη φάντασμα στο νότιο τμήμα της κυπριακής πόλης της Αμμοχώστου. Πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήταν η σύγχρονη τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου και έπειτα απόψεις από την Αμμόχωστο.

Ο κινηματογραφιστής μας δίνει πλάνα από το βουνό Πενταδάκτυλο και από το Κούριο, μια αρχαία πόλη στα ΝΔ παράλια της Κύπρου κοντά στην επισκοπή. Προχωράμε με την πέτρα του Ρωμιού, πλάνα από το εν κινήσει αυτοκίνητο και το κάστρο στην Πάφο με τα ψηφιδωτά.

Το φιλμ κλείνει με απόψεις της περιοχής, το Μοναστήρι Κύκκου και εναέρια πλάνα της επιστροφής στην Αθήνα.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
865

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Είχαμε πάει στην Κύπρο τον Απρίλιο του 1974 κατά παρότρυνση της μελλοντικής μου συζύγου, η οποία είναι Κυπριακής καταγωγής. Το σπίτι του Δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου ήταν οικογενειακή κατοικία, έχουμε μείνει αρκετά καλοκαίρια εκεί! Μετά έγινε μουσείο...
Αργότερα, πήγαμε με ένα Κύπριο φίλο μου στο Πενταδάκτυλο για pic nic.....που να φανταζόμαστε ότι μερικούς μήνες αργότερα θα ήταν υπό Τουρκική κατοχή.
Είμασταν 29 χρονών...
Αθανασόγλου Νικόλαος