Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην Σόφια, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. 

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα απ’ το εν κινήσει αυτοκίνητο. Ο κινηματογραφιστής εστιάζει στο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, που χτίστηκε το 1879 στην πλατεία Πρίγκιπα Αλέξανδρου Α’ κι έπειτα μας δείχνει το Θέατρο Βουλγαρικού Στρατού που βρίσκεται στην οδό Rakovski 98 καθώς και τις ταμπέλες των έργων. Στη συνέχεια, βλέπουμε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, γνωστή ως Ρωσική Εκκλησία, που είναι ένα από τα εμβληματικά κτίρια της πόλης ενώ δίπλα της, το κτήριο της Κεντρικής Στρατιωτικής Λέσχης - ένα πολυλειτουργικό κτίριο που φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις.

Επιστρέφουμε στους δρόμους της πόλης με τον φακό να καταγράφει το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου της Σόφιας "St. Kliment Ohridski" ή συντομογραφία SU "St. Kliment Ohridski" που είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη Βουλγαρία. Το κεντρικό τμήμα του κτιρίου SU κατασκευάστηκε με δωρεά των αδελφών Evlogi and Hristo Georgievi, των οποίων τα γλυπτά κοσμούν την πρόσοψή του. 

Ακολουθεί ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σύμβολα και βασικά αξιοθέατα της Σόφιας. Ο ναός σχεδιάστηκε και χτίστηκε την περίοδο 1882-1912 και το 1955 ανακηρύχθηκε ως πολιτιστικό μνημείο εθνικής σημασίας. Έπειτα, βλέπουμε τον ναό της Αγίας Σοφίας που είναι ο παλαιότερος ναός που σώζεται στη Σόφια. 

Βλέπουμε αγάλματα από τον κήπο στην πλατεία μπροστά από τον ναό Alexander Nevsky (πίσω από την Κεντρική Στρατιωτική Λέσχη), κτήρια περίτεχνης αρχιτεκτονικής και το μνημείο του Vasil Levski που βρίσκεται στη μέση μιας πολυσύχναστης διασταύρωσης, που ρυθμίζεται από κυκλική κυκλοφορία, στη διασταύρωση των λεωφόρων "Vasil Levski" και "Yanko Sakazov" και της οδού “Moskovska”. Το μνημείο είναι το μέρος όπου η Βουλγαρία λατρεύει τον ήρωά της Vasil Levski για πάνω από έναν αιώνα.

Ένα πανοραμικό με το Πάρκο Zaimov, που πήρε το όνομά του από τον στρατηγό Vladimir Zaimov (1888 - 1942) και η κάμερα στέκεται στη λεωφόρο "Yanko Sakazov”, την κεντρική λεωφόρο στη Σόφια. Στην συνέχεια, βλέπουμε την Εθνική Βιβλιοθήκη «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», το αρχαιότερο πολιτιστικό ίδρυμα της μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας και η μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας καθώς και το κεντρικό κτίριο (γνωστό και ως Πρυτανεία) του Πανεπιστημίου της Σόφιας "St. Kliment Ohridski”.

Ένα γενικό πλάνο της πόλης και ο κινηματογραφιστής κάνει ένα κοντινό στον αυτοκινητόδρομο ενώ βλέπουμε και την κτιριακή δομή εκείνης της εποχής. Η κάμερα στέκεται στο ξενοδοχείο Park Hotel “Moscow”, ένα ελίτ ξενοδοχείο από την εποχή της σοσιαλιστικής Βουλγαρίας που βρίσκεται κοντά στο μεγαλύτερο πάρκο της Σόφιας - Borisova gradina ενώ έπειτα μας δείχνει το τραμ να κάνει στάση στον σταθμό.

Η καταγραφή συνεχίζεται με το Σπίτι του Κόμματος στη Σόφια που είναι το κεντρικό κτίριο, η έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του BKP κατά την περίοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας, ανάμεσα σε 3 πλατείες και 2 λεωφόρους, με την κύρια είσοδο στην πλατεία "Knyaz Alexander I”. Ακολουθεί ένα μεγάλο πανοραμικό με την Πλατεία 9 Σεπτεμβρίου - η σημερινή πλατεία Πρίγκιπα Αλέξανδρου Α' μπροστά από το πρώην Πριγκιπικό/Βασιλικό Παλάτι στο κέντρο της Σόφιας. Ο φακός μας δείχνει την λεωφόρο "Alexander Stamboliyski”, που είναι η κεντρική λεωφόρος στη Σόφια και φέρει το όνομα του Alexander Stamboliyski (1879 - 1923) - ενός από τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας (1919 - 1923). στιάζει στο κάτω μέρος του δρόμου, στην εκκλησία "Sveta Nedelya" - μια ορθόδοξη εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο μεγαλομάρτυρα Nedelya.

Στην συνέχεια βλέπουμε το Εθνικό Θέατρο "Ivan Vazov” κι έπειτα πλάνα απ’ το εν κινήσει αυτοκίνητο με ένα μεγάλο πάρκο, την Εθνική Βιβλιοθήκη «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», το αρχαιότερο πολιτιστικό ίδρυμα της μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας και η μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας καθώς και το κεντρικό κτίριο (γνωστό και ως Πρυτανεία) του Πανεπιστημίου της Σόφιας "St. Kliment Ohridski”. Το φιλμ συνεχίζει με τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σύμβολα και βασικά αξιοθέατα της Σόφιας και το Μνημείο του Σοβιετικού Στρατού που είναι μια μνημειώδης σύνθεση αφιερωμένη στον Σοβιετικό Στρατό και φτιαγμένη στο στυλ του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Ο φακός μας δείχνει το επίσημο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης: Το κτίριο είναι από τα πρώτα δημόσια κτίρια που χτίστηκαν μετά την Απελευθέρωση και έπειτα το Μνημείο των απελευθερωτών στην πλατεία "Εθνοσυνέλευση" που χτίστηκε ως ένδειξη της βαθιάς και ειλικρινούς ευγνωμοσύνης του βουλγαρικού λαού προς τους Ρώσους αδελφούς - απελευθερωτές του βουλγαρικού λαού από πέντε αιώνες τουρκικής σκλαβιάς.

Μπορούμε να δούμε το Φοιτητικό Σπίτι του Πολιτισμού, όπου η φοιτητική νεολαία πραγματοποιεί τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της. Ο κινηματογραφιστής στέκεται στο κτίριο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών που βρίσκεται μεταξύ της πλατείας Εθνικής Συνέλευσης και του Αγ. Αλεξάντερ Νιέφσκι». Σήμερα αποτελεί μνημείο βουλγαρικής πολιτιστικής κληρονομιάς εθνικής σημασίας. Βλέπουμε πιο κάτω το κτίριο της Κεντρικής Στρατιωτικής Λέσχης - ένα πολυλειτουργικό κτίριο, που φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις καθώς βλέπουμε και την κίνηση στους δρόμους με τον τροχονόμο να την ρυθμίζει.

Ακολουθούν το Μνημείο των απελευθερωτών, το Κτίριο Φοιτητικής Στέγης Πολιτισμού, το κτίριο του Εθνικού Μουσείου του Νεανικού Επαναστατικού Κινήματος στη Βουλγαρία στη λεωφόρο Ruski και το μαυσωλείο του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ στο κέντρο της Σόφιας που χτίστηκε το 1949. Το 1990 με απόφαση της τότε κυβέρνησης αφαιρέθηκαν τα λείψανα από το μαυσωλείο και η σορός του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ τάφηκε στο Κεντρικό Νεκροταφείο της Σοφίας και το 1999 με απόφαση της τότε κυβέρνησης το μαυσωλείο καταστράφηκε.

Η κάμερα μας δείχνει την πλατεία Ανεξαρτησίας, ανεπίσημα ονομάζεται Largo, το Central Department Store, ένα μεγάλο πολυκατάστημα, με συνολικά 9 ορόφους, που σχεδιάστηκε το 1956 εντός του συγκροτήματος που σχηματίζουν τα κτίρια του Υπουργείου Βαριάς Βιομηχανίας και το κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου με το μουσείο, το οποίο αποτελεί μέρος της δομής της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Στην συνέχεια, ο κινηματογραφιστής μας δείχνει το κτίριο της σημερινής Προεδρίας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, που αποτελεί μέρος του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος «Λαργκότο» και εκτός από τον αρχηγό του κράτους και την ομάδα του, το κτίριο χρησιμοποιείται επίσης από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Κρατική Υπηρεσία για τους Βούλγαρους στο Εξωτερικό και άλλα ιδρύματα. Αλλά και το Ξενοδοχείο "Balkan" - σήμερα το "Sofia Hotel Balkan", που χτίστηκε το 1956 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στη Σόφια. Το κτίριο του ξενοδοχείου αποτελεί μέρος του προεδρικού συγκροτήματος και κάτω από τα θεμέλιά του βρίσκεται ένα ιστορικό ρωμαϊκό φρούριο, τα ερείπια του οποίου μπορεί κανείς να δει παντού στο ξενοδοχείο.

Το φιλμ κλείνει με το αεροδρόμιο της Σόφιας, γνωστό και ως Aerogara Sofia που είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στη Βουλγαρία. Βρίσκεται περίπου 10 χλμ ανατολικά από το κέντρο της πρωτεύουσας. Ενώ ο φακός καταγράφει ένα αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας "Balkan" - βουλγαρική κρατική αεροπορική εταιρεία, η οποία υπήρχε από το 1968 έως το 2002, εθνικός αερομεταφορέας.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Παπαδήμος Δημήτριος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)

Φορμά
Super 8mm