Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Την Παρασκευή 21 Απριλίου 1967 το ξέσπασμα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, βρίσκει τον δημιουργό του φιλμ στο σπίτι του στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από το παράθυρο προσπαθεί κρυφά να καταγράψει τα όσα συμβαίνουν στη λεωφόρο.
Το σπίτι τυγχάνει να βρίσκεται απέναντι από το παλιό αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να καταγράφει όλη τη δραστηριότητα που λάμβανε χώρα στη γειτονιά.
Τα πρώτα πλάνα δείχνουν τα τεθωρακισμένα να κατεβαίνουν την Αλεξάνδρας με κατεύθυνση προς Αθήνα, ενώ ένα φαίνεται να στρίβει δεξιά στην οδό Παναγιωταρά.
Στη συνέχεια, βλέπουμε περιπολίες από στρατιωτικούς, στρατονόμους και αστυνομικούς με τα όπλα στο χέρι. Σημαντική είναι και η καταγραφή ενός πυροβολισμού στον αέρα για εκφοβισμό των κατοίκων που έχουν ανέβει στις ταράτσες των πολυκατοικιών.
Ιδιαίτερο ντοκουμέντο αποτελεί η εισβολή στα κτήρια και η σύλληψη ενός άνδρα, τον οποίον οδηγούν στο αστυνομικό τμήμα. Η προσαγωγή στον δημόσιο δρόμο γίνεται με μικρά χτυπήματα, τα οποία όμως μετατρέπονται σε ομαδικό ξυλοδαρμό τη στιγμή που περνάει το κατώφλι του τμήματος. Προς το τέλος του φιλμ ο άνδρας συνοδεύεται εκτός του αστυνομικού τμήματος με περίστροφο να τον σημαδεύει στην πλάτη.
Τα πλάνα συνεχίζουν με εικόνες στρατιωτικών στους δρόμους να περιπολούν και να ερευνούν την περιοχή.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
106

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Πρώτη μέρα του πραξικοπήματος του 1967. Λεωφόρος Αλεξάνδρας 124 στο ύψος του τέρματος της Ασκληπιού. Θόρυβοι και αναστάτωση με κατεύθυναν στο παράθυρο. Μέσα από τις μισανοιγμένες γρίλιες και έντονο το αίσθημα του φόβου, καταγράφω μια ομάδα αστυνομικών που χτυπούν και συλλαμβάνουν ένα άτομο με σκοπό να τον οδηγήσουν με τη βία στο Ε’ Αστυνομικό Τμήμα επί της λεωφόρου.
Χατζηδάκης Γιώργος