Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην παραλία Ανεμόμυλος στη Βολισσό, το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου, σε οδική απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.

Το φιλμ ανοίγει με μια ηλικιωμένη, μια γυναίκα μια νεότερης ηλικίας και δυο μικρά παιδάκια που βρίσκονται στην παραλία, με την νεαρή να χαμογελάει στον φακό. Εκείνος στέκεται για λίγο στην παρέα κι έπειτα μας δείχνει τέσσερα παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας να διασκεδάζουν στη θάλασσα με ένα στρώμα, ένας εκ των οποίων βρίσκεται επάνω στο στρώμα και τους υπόλοιπους να το οδηγούν κολυμπώντας.

Ο κινηματογραφιστής καταγράφει την γυναίκα του πρώτου πλάνου με το μικρότερο παιδάκι να κολυμπάνε και έπειτα εστιάζει σε δυο κοριτσάκια που διασκεδάζουν στο νερό με το στρώμα θαλασσής. Η εικόνα αλλάζει με πλάνα από μια τράτα. Βλέπουμε δυο άντρες να κρατάνε δυο πολύ μεγάλα ψάρια και μια γυναίκα ανάμεσα τους να κρατάει ένα μικρότερο.

Το φιλμ κλείνει με έναν άντρα και πολλά παιδιά διαφόρων ηλικιών να ποζάρουν στον φακό με τα ψάρια.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Παπανδρέου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
72

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


1η σκηνή με τράτα οι Σοφή, Σωτήρης και Δημήτρης Μαυρομάτη (η οικογένειά τους πρόσφυγες από τη Μ. Ασία με προηγούμενο επώνυμο Καραγκιόζη που στη συνέχεια το έκαναν Μαυρομάτη).
Στη 2η σκηνή τα παιδάκια δείχνουν τα ψάρια που έφερε η τράτα. Φαίνεται ο Μιχάλης Οικονόμου (νονός της κας Ελένης Παπανδρέου), ο Δημήτρης Ξυδιάς, ο Γιώργης Ξυδιάς, οι παραδοσιακοί ψαράδες στο χωριό.
Παπανδρέου Νικόλαος