Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το φιλμ είναι γυρισμένο στις 28 Μαΐου 1979, ημέρα που υπογράφηκε η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από την οδό Ηρώδου Αττικού με τη λιμουζίνα ενός εκ των επισήμων, τη Mercedes S-Class W116 (450 SEL) που μεταφέρει τον τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνο Καραμανλή και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα των επισήμων, να αποχωρούν από το Προεδρικό Μέγαρο με κατεύθυνση το Ζάππειο Μέγαρο όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Τα αυτοκίνητα συνοδεύονται από την αστυνομία, κόσμο που βρίσκεται στον δρόμο για να παρακολουθήσει το γεγονός καθώς και μια σύντομη παρέλαση της Προεδρικής Φρουράς. Ο κινηματογραφιστής στέκεται στα άτομα που παρακολουθούν από ένα μπαλκόνι και έπειτα εστιάζει στην αυτοκινητοπομπή.

Η καταγραφή συνεχίζεται με απόψεις της Βουλής στο Σύνταγμα, καθώς και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εκείνης της ημέρας. Ο φακός μας δείχνει πλάνα απ’ τον δρόμο, μια ταμπέλα που γράφει «ΕΛΛΑΣ ΕΟΚ 28.5.1979» και συνεχίζει με τις σημαίες χωρών, καταλήγοντας στην ελληνική.

Στη συνέχεια, ο κινηματογραφιστής καταγράφει την επιστροφή των επισήμων με τα αυτοκίνητα, ύστερα από τη λήξη της τελετής.

Η εικόνα αλλάζει με λήψεις από την τηλεόραση στις οποίες παρακολουθούμε πλάνα από την τελετή όπως μεταδόθηκαν. Βλέπουμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Valéry Giscard d’Estaing, Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, να εισέρχονται στο μέγαρο ενώ οι πολιτικοί ηγέτες χειροκροτούν όρθιοι. Τον λόγο παίρνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Βλέπουμε φωτογράφους καθώς τους πολιτικούς που παρακολουθούν. Ξεχωρίζουμε τους Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, Γεώργιο Ράλλη, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Γιώργο Μαύρο, Κωστή Στεφανόπουλο, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και Νίκο Γκελεστάθη ανάμεσα σε άλλους.

Το λόγο παίρνει ο Roy Jenkins, Πρόεδρο της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και έπειτα η κάμερα στέκεται στην τελετή των υπογραφών τεσσάρων κειμένων για την ένταξη της Ελλάδας, από τους εκπροσώπους των εννέα κρατών – μελών της Κοινότητας. Από την ελληνική πλευρά υπέγραψαν τα κείμενα ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, και οι υπουργοί Εξωτερικών, Γ. Ράλλης, και για τα θέματα της ΕΟΚ o Γ. Κοντογεώργης.

Το φιλμ κλείνει με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο βήμα και την λήξη της τελετής.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
467

Φορμά
Super 8mm