Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στη μικτή αποικία πουλιών, στο νότιο άκρο της Μικρής Πρέσπας, κοντά στα Αλβανικά σύνορα. Πρόκειται για τμήμα ενός από τους 10 Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας, όπου φωλιάζουν και αναπαράγονται σπάνια είδη πουλιών - πελεκάνοι, κορμοράνοι, ερωδιοί, νυχτοκόρακες. Ο κινηματογραφιστής καταγράφει νεαρούς ερωδιούς στα κλαδιά ενός υδρόβιου δέντρου.

Στη συνέχεια παρατηρούμε πως οι ερευνητές-επιστήμονες έχουν σκεπάσει το κανό τους με μια λινάτσα, προκειμένου να μην τρομάζει η παρουσία τους τα πουλιά. Πάνω στα δέντρα ένας νεαρός νυχτοκόρακας και μια ομάδα ερωδιών όλων των ειδών.

Νεαρές χουλιαρομύτες, είδος πελαργόμορφου πτηνού με μακρύ ράμφος του οποίου η άκρη είναι πλατιά σαν κουτάλι, εξ ου και το όνομα τους (χουλιάρι σημαίνει κουτάλι).  Ομάδες χουλιαρομυτών και ερωδιών, ένας νεοσσός κορμοράνος στη φωλιά του και άλλοι ανάμεσα στα κλαδιά. Καθώς έχει φτάσει η ιερή ώρα του ταΐσματος των νεογέννητων πουλιών, βλέπουμε μια χουλιαρομύτα να ανοίγει το πλατύ της ράμφος ώστε οι νεοσσοί να εισάγουν τα μικρά τους ράμφη και να πάρουν την τροφή τους.

Στη συνέχεια, στα κλαδιά ενός δέντρου, διακρίνουμε έναν μαύρο κορμοράνο κι έναν λευκοτσικνιά, της οικογένειας των ερωδιών. Ακολουθεί η διαδικασία ταΐσματος των νεαρών ερωδιών, όπου οι νεοσσοί βάζουν το στόμα τους βαθειά στον λαιμό του ενήλικα για να πάρουν την τροφή που έχει συλλεχθεί (ψάρια).

Η ταινία κλείνει με ένα γενικό πλάνο αυτής της θαυμαστής αποικίας,  την εστίαση σε μικρά όλων των ειδών, καθώς και σε δύο λευκοτσικνιάδες.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Πετρίδης Γιάννης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
243

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Τα πλάνα πάρθηκαν κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης επίσκεψης που κάναμε μαζί με τον βιολόγο και φίλο Γιώργο Κατσαδωράκη, δίπλα από τη μικτή αποικία πουλιών, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Μικρής Πρέσπας κοντά στα Αλβανικά σύνορα. Η αποικία αυτή ξεχωρίζει από τις άλλες αποικίες που υπάρχουν σε άλλα σημεία του δρυμού και έχει ιδιαίτερη αξία, διότι φιλοξενεί για φώλιασμα αρκετά είδη σπάνιων πουλιών όπως Πελεκάνους, Κορμοράνους, Ερωδιούς , Χουλιαρομύτες, Νυχτοκόρακες και άλλα.
 
Ο σκοπός της επίσκεψή μας ήταν να προσεγγίσουμε τις φωλιές της αποικίας όσο το δυνατόν πιο κοντά, να καταγράψουμε τα είδη των πουλιών και να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά που επικρατεί μεταξύ των διαφορετικών ειδών που φωλιάζουν εκεί δίπλα- δίπλα. Καλύψαμε με μια αυτοσχέδια καλύπτρα από λινάτσα το κανό που χρησιμοποιήσαμε,  πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο να πλησιάσουμε τις φωλιές χωρίς να  γίνουμε αντιληπτοί και να υπάρξει κάποια ενόχληση.
 
Στα πλάνα της λήψης βλέπουμε νεαρά άτομα πολλών ειδών πάνω και γύρω από τις φωλιές με κάποια νευρικότητα να περιμένουν τους ενήλικες για να τους ταΐσουν. Ξεχωρίζουν νεαροί Ερωδιοί, Χουλιαρομύτες, Νυχτοκόρακες ,Κορμορανοι ,Λαγκόνες και κάποια ενήλικα άτομα Ερωδιών, Κορμοράνων καθώς και μία ενήλικη Χουλιαρομύτα. 
 
Υπήρξαμε τυχεροί πετυχαίνοντας  ταΐσματα, αυτά που γίνονται με αυτόν τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο που  ο γονιός ερχόμενος με το στομάχι του γεμάτο ψάρια, αφήνει τους νεοσσούς να βάζουν τα ράμφη τους βαθειά μέσα στο λαιμό του για να πάρουν από εκεί την τροφή τους.
Σε κάποιο σημείο της λήψης, ξεχωρίζει το τάισμα που κάνει μια Χουλιαρομύτα σε δυο νεαρά άτομα και στη συνέχεια κάποια άλλα  ταΐσματα  Ερωδιών.  Τα όλο πλάνο  κλείνει με εστίαση πάνω σε δύο Λευκοτσικνιάδες.
Πετρίδης Γιάννης