Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στη Βολισσό, το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου, σε οδική απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.

Το φιλμ ανοίγει μ’ έναν άντρα και μια γυναίκα να χορεύουν παραδοσιακό χορό. Ο κινηματογραφιστής στέκεται στο ζευγάρι ενώ πίσω τους διακρίνουμε κι άλλα ζευγάρια καθώς και την ορχήστρα. Στην συνέχεια, βλέπουμε μια παρέα τριών ατόμων να χορεύει που τον χορό οδηγεί μια ηλικιωμένη.

Η εικόνα αλλάζει με πλάνα απ’ το τραπέζι με την παρέα να συζητάει και να διασκεδάζει. Βλέπουμε την γυναίκα του πρώτου πλάνου να χορεύει αυτή την φορά μ’ έναν ηλικιωμένο ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα απ’ το τραπέζι τους θαυμάζει, χτυπώντας τους παλαμάκια. Ο φακός μένει στα άτομα που κάθονται στο τραπέζι και μας τους δείχνει καλύτερα. Το φιλμ κλείνει με ζευγάρια που χορεύουν.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Παπανδρέου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
242

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Πάσχα 1978, γλέντι στην πλατεία. Χορεύουν όλοι το συρτό της Χίου που είναι ο μόνος που χορεύεται σε ζευγάρι με την ιδιαιτερότητα ότι στα Νοτιόχωρα της Χίου τα ζευγάρια χορεύουν το ένα πίσω από το άλλο ενώ στα Βορειόχωρα τα ζευγάρια χορεύουν ελεύθερα το κάθε ένα στο χώρο, είναι έτσι πολύ πιο αλέγκρο και παιχνιδιάρικο.

Σε αυτά τα γλέντια μάλιστα της Βολισσού, πρωτεύουσας των Βορειοχώρων, συνηθιζόταν ανάμεσα σε γνωστούς ανθρώπους να παίρνουν τη ντάμα ο ένας του άλλου στη διάρκεια του χορού, είτε από φιλοφρόνηση, είτε για πλάκα, είτε από κοινωνική υποχρέωση και πολλές φορές από διάθεση φλερτ.
Παπανδρέου Νικόλαος