Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στα πρώην ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα, της ευρύτερης περιοχής της Φλώρινας.

Το φιλμ ανοίγει με δύο νεαρούς να πλησιάζουν προς την κάμερα. Πίσω τους, διακρίνουμε πλήθος άλλων νεαρών να βγαίνουν από πούλμαν. Βλέπουμε μια «σκοπιά» με την επιγραφή «Φυλάκιον Κούλας» και ένα φαντάρο να στέκεται μπροστά της. Ακολουθεί πανοραμικό της περιοχής, όπου στρατιωτικό φορτηγό διέρχεται τυχαία, μετά το πέρασμα του αντικρίζουμε στο βάθος τα ήρεμα νερά της λίμνης των Πρεσπών. Ακολουθούν πλάνα από την παρέα, που χαμογελάνε και τρώνε πρόχειρα στα όρθια.

Στη συνέχεια, βλέπουμε άλλη «σκοπιά», με έναν από τους νεαρούς να στέκεται μπροστά της, προσποιούμενος τον στρατιώτη, χαιρετώντας με το ένα χέρι και κρατώντας το όπλο, με το άλλο. Ακολούθως, μέσα από ένα πανοραμικό, παρατηρούμε το τοπίο που απλώνεται μπροστά. Ακολουθούν πλάνα της παρέας να παρακολουθούν με προσοχή τον αξιωματικό, που τους ξεναγεί και στη συνέχεια, πλάνο νεαρού να παρατηρεί, μέσα από κιάλια, στο βάθος τον ορίζοντα.

Στη συνέχεια, και καθώς η παρέα έχει αναχωρήσει, βλέπουμε σύντομο πλάνο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της Πτολεμαΐδας τραβηγμένο μέσα από το πούλμαν.

Το φιλμ κλείνει, με το πούλμαν σταματημένο σε χώρο αναψυχής, και τέσσερις από τους νεαρούς να προχωρούν αμέριμνοι, πιασμένοι από τους ώμους. Πίσω τους διακρίνουμε στη στέγη καταστήματος την επιγραφή «ΓΑΛΗΝΗ-RESTAURANT-BAR». Στο τελευταίο πλάνο βλέπουμε διερχόμενο πούλμαν, υποδηλώνοντας έτσι, την αναχώρηση της παρέας.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μπαρδής Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Όχι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
107

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Είναι περίοδος Χριστουγέννων. Έχουμε επισκεφθεί τα συνοριακά, στρατιωτικά φυλάκια «Κούλα» Πρεσπών και «Νίκη» Φλώρινας μαζί με τους συμφοιτητές μου. Ξεκινήσαμε από την Αθήνα και εγκατασταθήκαμε στη Φλώρινα, από όπου γίνονταν οι εξορμήσεις μας. Περάσαμε... όμορφα και… ξέγνοιαστα!

Στη συνέχεια, το μόνο που θα ήθελα να σημειώσω είναι, πως στην εξόρμηση αυτή, δεν έπαιξα μόνο το ρόλο του κινηματογραφιστή αλλά και του ...ηθοποιού! ΄Έπαιξα τους ρόλους… «του φαντάρου στη σκοπιά που χαιρετά», «του νεαρού παρατηρητή, που κοιτάζει μέσα από τα κιάλια» και «του οδηγού του πούλμαν, που προσπαθεί να το σταθμεύσει στο χώρο αναψυχής»!

Στ’ αλήθεια περάσαμε υπέροχα!
Μπαρδής Νικόλαος