Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στη Σόφια, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Το φιλμ ανοίγει με ένα γενικό πλάνο της πόλης από ψηλά. Ύστερα, βλέπουμε τη γέφυρα των λιονταριών με τα τέσσερα μπρούτζινα λιοντάρια κι έπειτα πλάνα του δρόμου με την κίνηση και απόψεις της πόλης από το αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια, ο φακός μας δείχνει μια γυναίκα που έχει επισκεφτεί τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι και ποζάρει μπροστά στο επιβλητικό κτήριο. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς στα Βαλκάνια, καθώς και ένα από τα σύμβολα και βασικά αξιοθέατα της Σόφιας. Βλέπουμε έναν άντρα να θαυμάζει το Μνημείο του Τσάρου Απελευθερωτή, ένα ιππικό μνημείο στο κέντρο.

Ακολουθούν απόψεις της πόλης με περαστικούς, αυτοκίνητα, τροχονόμους και επιστροφή στη γυναίκα και την περιήγηση της. Τη βλέπουμε να κοιτάει βιτρίνες, να επισκέπτεται τον κήπο Borisova Gradina καθώς και την ρωσική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θαυματοποιού. Η κάμερα μας δείχνει διάφορες ταμπέλες δρόμων κι έπειτα τα κυβερνητικά κτήρια της Εθνοσυνέλευσης, του Υπουργικού Συμβουλίου και της Βουλής. Η γυναίκα συνεχίζει τη βόλτα της ενώ εμείς βλέπουμε πλάνα απ’ την αλλαγή της φρουράς.

Η εικόνα αλλάζει με μια μαρμάρινη πλάκα που μας ενημερώνει ότι γίνονται κατασκευές σ’ ένα ρωμαϊκό δημόσιο κτήριο όπου κατά τον μεσαίωνα ήταν ο Ναός του Αγίου Γεωργίου και επί Τουρκοκρατίας είχε μετατραπεί σε τζαμί. Επιστροφή στους δρόμους της πόλης με τον φακό να εστιάζει στην εκκλησία Sveta Nedelya. Ο κινηματογραφιστής για ακόμα μια φορά μας δείχνει τη γυναίκα που επισκέπτεται τα εμπορικά καταστήματα κι έπειτα απόψεις απ’ τον κήπο της πόλης, τον παλιότερο και πιο κεντρικό δημόσιο κήπο της Σόφιας, καθώς και το συντριβάνι με το εθνικό θέατρο Ivan Vazov πίσω του να ξεχωρίζει.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα απ’ το πάρκο της πόλης, καθώς και ένα κατάστημα που πουλάει λαχεία.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
278

Φορμά
Super 8mm