Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο Μεσολόγγι, την πρωτεύουσα της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και έδρα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Το φιλμ ανοίγει έξω απ’ τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος με τη γιορτή της Κυριακής των Βαΐων, αλλά και την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου. Από τον Απρίλιο του 1859 μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται κάθε χρόνο το βράδυ του Λαζάρου και το πρωί των Βαΐων πένθιμη πομπή που ξεκινά από τον Άγιο Σπυρίδωνα και καταλήγει στο Μνημείο των Πεσόντων. Οι εορτές Εξόδου λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στο Μεσολόγγι προς τιμήν της Εξόδου του Μεσολογγίου. Οι συμμετέχοντες στην πομπή ντύνονται με παραδοσιακές στολές και με πένθιμο βηματισμό, συνοδεύουν την εικόνα της Εξόδου. Είναι η πιο σημαντική τοπική εορτή την οποία τιμούν με την παρουσία τους πολλές πολιτικές προσωπικότητες, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών. Βλέπουμε ότι η εκκλησία είναι στολισμένη, με αρκετό κόσμο απ' έξω, ναύτες και τη φιλαρμονική να παίζει.

Μεταφερόμαστε στον Κήπο των Ηρώων με το μέρος να είναι ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο και τον κινηματογραφιστή να εστιάζει στον Τύμβο των Πεσόντων καθώς και το μαρμάρινο λιοντάρι που βρίσκεται στο πάνω μέρος του Τύμβου. Βλέπουμε μέρος από την πομπή και στην συνέχεια ο φακός στέκεται σε μια φλεγόμενη πινακίδα που γράφει ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ.

Η εικόνα αλλάζει με πλάνα απ’ την παρέλαση της επόμενης ημέρας. Η κάμερα μας δείχνει τα σώματα που παρελαύνουν, ανάμεσα τους πρόσκοποι, τσολιάδες, σωματεία με παραδοσιακές στολές, ένα σωματείο που κρατάει μπάνερ στο σχήμα της Κύπρου, τη φιλαρμονική αλλά και τη μπάντα του στρατού. Στη συνέχεια, βλέπουμε την περιφορά της εικόνας της Εξόδου με τον μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο, στρατιωτικούς και τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο να ακολουθούν.

Το φιλμ κλείνει μ’ ένα πλάνο απ’ τον κήπο των ηρώων με στρατευμένους των Σωμάτων του Ελληνικού στρατού σε παράταξη δεξιά και αριστερά και την κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Πεσόντων από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Τσαμαδιάς Σπύρος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
596

Φορμά
Super 8mm