Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο Γύθειο, κωμόπολη και λιμάνι που βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο.

Το φιλμ ανοίγει με την παραλία και το εξωτερικό ενός ξενοδοχείου -κατά πάσα πιθανότητα το Lakonis που διέθετε δωμάτια σε ανεξάρτητες πτέρυγες με ονόματα Ολύμπιων Θεών (Αθηνά, Ποσειδώνας, Αφροδίτη που βλέπουμε στο πλάνο)- και μια γυναίκα να βγαίνει. Στη συνέχεια βλέπουμε την οδική ταμπέλα που μας ενημερώνει ότι φτάσαμε στο Γύθειο. Η γυναίκα περπατάει κατά μήκος του παραθαλάσσιου δρόμου με την ελληνική σημαία ανεμίζει.

Η εικόνα αλλάζει και βλέπουμε κόσμο συγκεντρωμένο καθώς πρόκειται για την διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, την Εθνική επέτειο της Ελλάδας για την Επανάστασης του 1821 και την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο φακός εστιάζει στις θέσεις των επισήμων και στις δυο ταμπέλες που υποδεικνύουν ότι είναι οι θέσεις του δήμαρχου και του μητροπολίτη. Στρατιώτες, κληρικοί και κόσμος έχουν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Το μέρος είναι παντού στολισμένο με σημαίες και εμείς διακρίνουμε τους επίσημους και την μπάντα του δήμου.

Η παρέλαση ξεκινάει με μικρά κοριτσάκια ντυμένα με παραδοσιακές στολές και συνεχίζει με κοριτσάκια ντυμένα με λευκά φορέματα και μια κορδέλα που γράφει «Ελλάδα». Τα αγοράκια είναι ντυμένα τσολιαδάκια και ένα απ’ αυτά κρατάει τη σημαία. Τα παιδάκια μπαίνουν σε σειρά και παρελαύνουν με τους ήχους της μπάντας. Ο κινηματογραφιστής στέκεται για λίγο στην ταμπέλα ενός καταστήματος «Σουβενίρ από τη Μάνη» όπως γράφει. Η παρέλαση συνεχίζεται με αγόρια ντυμένα με μπλε παντελόνι και λευκό ζιβάγκο, ενώ βλέπουμε και τη γυναίκα να παρακολουθεί.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα απ’ το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου που βρίσκεται στο νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι που ενώνεται με το Γύθειο με έναν λιμενοβραχίονα, και μια άποψη του λιμανιού καθώς δύει ο ήλιος.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
187

Φορμά
Super 8mm