Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στους Καλούς Λιμένες, ένα παράλιο οικισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Κρήτης. Στις 2 Μαρτίου 1979 το τάνκερ «Messiniaki Frontis» φορτωμένο με 98.000 τόνους λιβυκό πετρέλαιο, με προορισμό την Κωστάντζα προσέγγιζε για ανεφοδιασμό τον όρμο των Καλών Λιμένων. Η προσάραξη του πλοίου, αποδίδεται σε σφάλμα του χειριστή, με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα περίπου 12.000 τόνοι.

Το φιλμ ανοίγει με το σήμα της -τότε- Ολυμπιακής Αεροπορίας το οποίο είναι σ’ ένα ελικόπτερο που ετοιμάζεται να απογειωθεί. Βλέπουμε το ελικόπτερο και τον πιλότο του. Ο κινηματογραφιστής στέκεται στο ελικόπτερο, που εμφανώς βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία και μ’ ένα πανοραμικό μας δείχνει την περιοχή και το δεξαμενόπλοιο στο βάθος.

Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει την περιοχή, το νησάκι του Αγίου Παύλου που φαίνεται αμυδρά, το δεξαμενόπλοιο από μακρυά κι έπειτα εστιάζει στο όνομα του «Messiniaki Frontis» καθώς και την ζημιά που υπέστη. Με πανοραμικά πλάνα βλέπουμε όλο το πλοίο καθώς και τα διασωστικά καράβια που είναι πλησίον του. Ένα ρυμουλκό πλησιάζει, ενώ βλέπουμε το «ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ» γραμμένο πάνω του, καθώς και μια άκατο. Τα πλάνα του δεξαμενόπλοιου συνεχίζονται με την κάμερα να εστιάζει στα χτυπήματα του ενώ η άκατος με το ρυμουλκό το έχουν πλησιάσει αρκετά. Ο κινηματογραφιστής κάνει ένα κοντινό στο πλήρωμα τους απ’ το ελικόπτερο που βρίσκεται κι εκείνοι τον χαιρετούν. Τα πλάνα συνεχίζονται με το ρυμουλκό.

Η εικόνα αλλάζει με γενικά πλάνα απ’ τους Καλούς Λιμένες και την γύρω περιοχή. Ο φακός στέκεται στο νησάκι του Αγίου Παύλου που στην είσοδο του λιμανιού είναι το σπίτι μιας μεγάλης αποθήκευσης πετρελαίου και τερματικού σταθμού στην οποία υπάρχουν εγκαταστάσεις για τον ανεφοδιασμό ποντοπόρων πλοίων. Η εγκατάσταση διαθέτει τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης στην ξηρά που περιέχουν μαζούτ και βενζίνη. Το ελικόπτερο σταματάει και το πλήρωμα κατεβαίνει.

Το φιλμ κλείνει με το ελικόπτερο να έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ενώ πίσω του ξεχωρίζουμε ένα φορτηγό της αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου MOBIL και το κτήριο του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Βερνίκος Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
340

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Στις 2 Μαρτίου του 1979 χύθηκαν στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης 1.200 τόνοι πετρέλαιο από το δεξαμενόπλοιο «Μεσσηνιακή Φροντίς».

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέθεσε στην εταιρεία «Βερνίκος Ναυαγοσωστικά- Ρυμουλκά» την αποκόλληση του τάνκερ και τη προστασία του περιβάλλοντος.

Στο φιλμ φαίνεται η απογείωση ελικοπτέρου από κάποιο σημείο της Κρήτης, που φθάσαμε με αεροπλάνο, με το θείο μου Δημήτριο Ν. Βερνίκο (1907-1996), Salvage Master, και εμένα για Καλούς Λιμένες.

Στα πλάνα φαίνονται το «Μεσσηνιακή Φροντίς» και τα ρυμουλκά του Βερνίκου που αποκόλλησαν το πλοίο.
Βερνίκος Νικόλαος