Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ο κινηματογραφιστής βρίσκεται σε αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό Αγρινίου-Ρίου, στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και μας δίνει πλάνα από τους ορεινούς όγκους που περιβάλλουν τον δρόμο. Δύο οδικές πινακίδες κατευθύνουν προς «Μεσολόγγιον» και «Αγριλία».

Το αυτοκίνητο διασχίζει τον δρόμο πλάι στα τείχη της πόλης του Μεσολογγίου, οχυρωματικό έργο κατασκευής της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας. Περνάμε από την τοξωτή Ιστορική Πύλη της Ιερής Πόλης και μπαίνουμε στον Κήπο των Ηρώων, μια έκταση στην οποία κατά την διάρκεια της μάχης για ανεξαρτησία αγωνίστηκαν και θάφτηκαν οι μαχητές της φρουράς της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Πλάνο σε μια μηχανή ατμάμαξας, απομεινάρι παλιών σιδηροδρομικών γραμμών. Η συνοδός του κινηματογραφιστή πλησιάζει την προτομή του αγωνιστή Στρατηγού Γεωργίου Κίτσου. Η κοπέλα παρατηρεί το τοπίο με τους πανύψηλους φοίνικες, πεύκα και ευκαλύπτους, περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια. Κοντινό πλάνο στην προτομή του αγωνιστή Σπύρου Κοντογιάννη με την υπογραφή του δημιουργού του, γλύπτη Νικολάου Γεωργαντή. Η κοπέλα πλησιάζει το εσωτερικό των τειχών με τις πολεμίστρες και τα κανόνια. Ένας νέος άντρας περπατά στο γκαζόν του Κήπου, αποκαλύπτονται και τα παγκάκια του.

Στη συνέχεια έχουμε πλάνο από τον Σταυρό στην κορυφή του Τύμβου, στον οποίον είχαν τοποθετηθεί τα οστά των πεσόντων στους αγώνες για ελευθερία. Βλέπουμε επίσης το μαρμάρινο λιοντάρι, που είχαν δωρίσει οι βασιλείς Όθων και Αμαλία, στο πάνω μέρος του Τύμβου, καθώς και το άγαλμα του φιλέλληνα Άγγλου ποιητή, Λόρδου Μπάιρον, ο οποίος πέθανε στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών στο Μεσολόγγι.

Εικόνες μέσα από την πόλη του Μεσολογγίου με πλάνο σ’ ένα παραδοσιακό διώροφο κτίσμα, όπου φιλοξενούνταν τα τοπικά γραφεία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ).

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
77

Φορμά
Super 8mm