Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Μετά την πτώση της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974) διενεργήθηκαν εκλογές στις 17 Νοεμβρίου 1974, οπότε και εξελέγη πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ενώ κανονικά εκλογές θα γίνονταν πάλι τέσσερα χρόνια μετά, διάφορα εθνικά ζητήματα επέσπευσαν τη διενέργεια τους, στις 20 Νοεμβρίου του 1977.

Βρισκόμαστε στην οδό Μητροπόλεως, στο Σύνταγμα, στο κέντρο της Αθήνας προπαραμονή των εκλογών, ημέρα κατά την οποία ο απερχόμενος πρωθυπουργός κλείνει την σειρά των προεκλογικών ομιλιών των ηγετών των πολιτικών Κομμάτων. Ο κινηματογραφιστής από την οδό Μητροπόλεως μας δίνει ένα πλάνο με τμήμα της κατάμεστης πλατείας, από ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που περιμένουν την εμφάνιση και την ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στο φόντο το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Πανοραμικό της γεμάτης πλατείας, ο κόσμος κρατά γαλάζιες σημαίες -αντιπροσωπευτικό χρώμα της παράταξης-, πανό με συνθήματα, γαλάζια μπαλόνια στον ουρανό, βροχή από τρικάκια. Διακρίνουμε τα ξενοδοχεία King George και Μεγάλη Βρεττανία, καθώς και την αρχή της οδού Σταδίου.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εμφανίζεται στον εξώστη και χαιρετά το συγκεντρωμένο πλήθος. Αρχίζει την ομιλία του και ο κινηματογραφιστής, από παρακείμενο μπαλκόνι μας δίνει κοντινά προφίλ του πολιτικού.

Ο κόσμος έχει παλμό, κουνά τις σημαίες και τα πανό, φωνάζει συνθήματα, η ομιλία ολοκληρώνεται, ορισμένα πλάνα ακόμα από το ενθουσιασμένο πλήθος, το Κοινοβούλιο και την φωτεινή επιγραφή της εταιρίας οικιακών συσκευών Πίτσος.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
196

Φορμά
Super 8mm