Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το 1975, έναν χρόνο μετά της πτώση της επτάχρονης δικτατορίας, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), ξεκινά ένα Φεστιβάλ, μια μαζική Πανελλαδική πολιτική και πολιτιστική διοργάνωση, που γίνεται θεσμός και συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Βρισκόμαστε στο Άλσος Περιστερίου τον Σεπτέμβρη του 1977, όπου διεξάγεται το τετραήμερο 3ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στα πρώτα πλάνα βλέπουμε μια σειρά πάνελ με συνθήματα, άρθρα και φωτογραφίες αφιερωμένα στα αιτήματα και τις δράσεις της ΚΝΕ, σε χώρο που έχει ονομαστεί «Περίπτερο γνωριμίας με την ΚΝΕ».

Κιόσκια και πάνελς με αναρτήσεις εικόνων και μηνυμάτων από αντίστοιχες οργανώσεις διεθνώς, χωρών όπως Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Σοβιετική Ένωση, Πορτογαλία, Χιλή -με αφιέρωμα στον ποιητή Πάμπλο Νερούδα και στον πρώην Πρόεδρο της Χιλής, μαρξιστή Σαλβατόρ Αλιέντε. Τα πάνελς άλλων χωρών συνεχίζονται, βλέπουμε συμμετοχή της Βουλγαρίας, του Βιετνάμ, της Παλαιστίνης κλπ.

Σκίτσα από μια έκθεση φωτογραφίας, η ξυλογραφία «Τα παιδιά της ασφάλτου» του χαράκτη Τάσσου (Αλεβίζου) και πίνακες άλλων καλλιτεχνών.
Γιγαντοαφίσες με ιδεολογικά μηνύματα, εκθέσεις με φωτογραφίες αγωνιστών και με εξώφυλλα της εφημερίδας Ριζοσπάστης, όργανου του ΚΚΕ. Κοντινό στη φωτογραφία του Νίκου Μπελογιάννη, Έλληνα αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης κατά της Γερμανικής Κατοχής.

Κοντινό σε φωτογραφία του Βλαντιμίρ Λένιν, Ρώσου κομμουνιστή και επαναστάτη, του Άρη Βελουχιώτη, Έλληνα αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και συνέχεια με λάβαρα, φωτογραφίες της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ), που έδρασε κατά των ναζιστών και των συμμάχων τους.
Το άγαλμα ενός αντάρτη και τεκμήρια αγώνων, ακόμα και μέσα από τις φυλακές.

Σειρά συνθημάτων της ΚΝΕ, πρωτοσέλιδα και άρθρα του Οδηγητή, εφημερίδας της ΚΝΕ και κοντινό στις φωτογραφίες των Καρλ Μάρξ, Φρίντριχ Ένγκελς και Βλαντιμίρ Λένιν, ιδρυτών και εκπροσώπων της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Στη συνέχεια βλέπουμε στη σκηνή τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή, καθώς διευθύνει την ορχήστρα, ενώ από την οδό Αγίου Ιερόθεου πλήθος κόσμου προσέρχεται στον χώρο του Φεστιβάλ. Αμέσως μετά ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα δούμε τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ενώ διευθύνει την ορχήστρα του, τον τραγουδιστή Νίκο Ξυλούρη να κάθεται στην άκρη της σκηνής, περιμένοντας τη σειρά του να τραγουδήσει, κόκκινες σημαίες κινούνται με παλμό από τους θεατές.
Στη σκηνή ακολουθούν οι τραγουδιστές: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Δημητριάδη, Αντώνης Καλογιάννης, ενώ στο πρόγραμμα παρεμβάλλονται ομιλίες αντιπροσώπων ξένων χωρών. Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μάνος Λοΐζος ερμηνεύει παίζοντας την κιθάρα του. Στη συνέχεια τραγουδούν ακόμη ο Γιώργος Μεράντζας, η Μαρία Φαραντούρη και τέλος ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Παπαδήμος Δημήτριος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
736

Φορμά
Super 8mm