Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στη Μήθυμνα ή Μόλυβο, ένα μεγάλο παραδοσιακό οικισμό της Λέσβου, 62 χλμ. βορειοδυτικά της Μυτιλήνης.

Το φιλμ ανοίγει με τον οικισμό να φαίνεται από μακρυά και μ’ ένα ζουμ του κινηματογραφιστή βλέπουμε καλύτερα την κτιριακή δομή της πόλης με το κάστρο της Μήθυμνας το οποίο είναι χτισμένο επάνω στα λείψανα της αρχαίας οχύρωσης, στην κορυφή του λόφου, να ξεχωρίζει.

Στη συνέχεια βλέπουμε έναν επαρχιακό δρόμο, το καταπράσινο τοπίο αλλά και το κάστρο στο βάθος να κυριαρχεί, μέσα απ’ το αυτοκίνητο που είναι εν κινήσει. Ένα πλάνο τον παραλιακών σπιτιών και ένα ακόμα κοντινό στο κάστρο που στη σημερινή του μορφή είναι σε μεγάλο βαθμό έργο των Γενοβέζων ηγεμόνων με πολλές μεταγενέστερες προσθήκες και επισκευές επί οθωμανικής κυριαρχίας αλλά και με σύγχρονες επισκευές που δύσκολα διακρίνονται καθώς έχουν γίνει με τα ίδια υλικά.

Απόψεις απ’ το λιμάνι και ψαρόβαρκες δεμένες. Μια γυναίκα με τρία παιδάκια χαζεύουν τα δίχτυα των ψαράδων και η κάμερα μας δείχνει τα πεντακάθαρα νερά της θάλασσα καθώς και τον ήλιο που αντανακλά πάνω τους. Πίσω στις ψαρόβαρκες και ο κινηματογραφιστής εστιάζει σ’ έναν ψαρά που φτιάχνει τα δίχτυα του.

Η γυναίκα με το παιδάκι περπατάνε κατά μήκος της προκυμαίας και έπειτα όλη η οικογένεια μαζί. Τα παιδάκια έχουν κάτσει μπροστά απ’ το σπίτι όπου έζησε ο Αργύρης Εφταλιώτης, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Μολύβου, που σήμερα λειτουργεί η Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας, και στο προαύλιο βρίσκεται η προτομή του λογοτέχνη. Ένα πλάνο απ’ τις σκεπές των σπιτιών και απόψεις μέσα απ’ το χωριό με τα καλντερίμια να είναι καλυμμένα με κληματαριές.

Το φιλμ κλείνει με το ηλιοβασίλεμα που αντανακλάται στη θάλασσα καθώς μια βαρκούλα ψαρεύει στο βάθος και την ήρεμη ακτή με τα βότσαλα.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Παπαδήμος Δημήτριος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
193

Φορμά
Super 8mm