Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο νομό Χανίων στην Κρήτη. Δυο λευκά αυτοκίνητα της συντροφιάς του κινηματογραφιστή, συναντιούνται προκειμένου να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή, σύμφωνα με τις πληροφορίες οδικής πινακίδας.

Γενικά πλάνα της διαδρομής σε ημιορεινά εδάφη, ένας οικισμός στον κάμπο, κομμάτι της ακτογραμμής στο Λιβυκό πέλαγος και τέλος σ’ έναν λόφο η ολόλευκη Μονή της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου.

Πρόκειται για ένα Ορθόδοξο, γυναικείο μοναστήρι του 17ου αιώνα, που σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση το ένα από τα 98 σκαλιά, που οδηγούν στη κορυφή της Μονής είναι φτιαγμένο από χρυσό, αλλά αυτό το χρυσό σκαλοπάτι μπορούν να το δουν μόνο οι αναμάρτητοι. Έτσι έλαβε και το όνομα της η Μονή, που είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ο κινηματογραφιστής με την συντροφιά του επισκέπτονται τη Μονή με την απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα. Βλέπουμε το καμπαναριό και τα σκαλισμένα στο πέτρωμα σκαλοπάτια, η παρέα χαιρετά τον ιερέα και μεταφερόμαστε στο εσωτερικό του ναού για προσκύνημα. Η Ωραία Πύλη, τα στατικά πολυκάντηλα με τα κεριά των πιστών, τα στασίδια, η εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Στον εξωτερικό χώρο του ναού ο κινηματογραφιστής μας δίνει ένα κοντινό πλάνο του καμπαναριού με τρούλο και σταυρό, ένας ηλικιωμένος άντρας κατεβαίνει τα σκαλοπάτια και αμέσως μετά στο αρχονταρίκι της μονής μοναχές προσφέρουν καφέ και νερό στους επισκέπτες.

Μετά την επίσκεψη στη Μονή η παρέα κατευθύνεται προς την παραλία το Λαφονησιού, μια γυναίκα περπατάει στα ρηχά, όλοι απολαμβάνουν το τοπίο και η ταινία κλείνει μ’ ένα μακρινό πλάνο της Μονής την ώρα του δειλινού.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
165

Φορμά
8mm