Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο Ηράκλειο, τη μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Κρήτης.

Ο κινηματογραφιστής, από ύψωμα, μας δίνει ένα πανοραμικό πλάνο μέρους της πόλης, στη διάρκεια του οποίου διακρίνουμε τον Ιερό Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, στοιχεία της αστικής δόμησης, τμήμα του Ενετικού λιμανιού, αλλά και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Η κάμερα εστιάζει στο γλυπτό μνημείο της Μάχης της Κρήτης, επί της οδού Δημοκρατίας, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί παρέλαση, καθώς η ημερομηνία της λήψης είναι 28η Οκτωβρίου, ημέρα Εθνικής Επετείου της αντίστασης της Ελλάδας κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο κινηματογραφιστής έχει προσεγγίσει την οδό Δημοκρατίας, η παρέλαση αρχίζει με τη Φιλαρμονική ορχήστρα που περνά παιανίζοντας. Προηγούνται σημαιοφόροι με όλα τα συμβολικά λάβαρα του τόπου και του Έθνους. Στη συνέχεια παρελαύνουν μαθητές Δημοτικών σχολείων, περνώντας από την εξέδρα των επισήμων, πίσω από την οποία διακρίνουμε το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Κοντινό πλάνο στους επισήμους της Στρατιωτικής ηγεσίας.

Ακολουθούν μαθητές Γυμνασίων Αρρένων και Θηλέων, παρεμβάλλονται ομάδες με παραδοσιακές φορεσιές, σπουδαστές Τεχνικών Σχολών και Σώματα προσκόπων.

Στην εξέδρα παίρνει θέση εκπρόσωπος της Στρατιωτικής ηγεσίας καθώς η παρέλαση συνεχίζεται με τα Σώματα στρατού. Παρελαύνουν επανδρωμένα οχήματα που φέρουν από μικρούς πυραύλους μέχρι πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος, ερπυστριοφόρα οχήματα (τανκς) και οχήματα μεταφοράς ειδικών οπλικών συστημάτων.

Ακολουθούν οι δικυκλιστές και οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και αμέσως μετά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η παρέλαση συνεχίζεται με την Φιλαρμονική, βρακοφόρους με λάβαρα, νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού, παραδοσιακά ντυμένες Κρητικοπούλες που κρατούν μια μεγάλη Ελληνική σημαία, αλλά και ομάδες με παραδοσιακές φορεσιές από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Τσαμαδιάς Σπύρος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
398

Φορμά
Super 8mm