Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Στο φιλμ, τραβηγμένο στην οδό Ηρώδου Αττικού, παρακολουθούμε την πομπή των επισήμων για τον γάμο του του Διαδόχου του Ισπανικού Θρόνου Χουάν Κάρλος και της Πριγκίπισσας Σοφίας. Τα μέλη των βασιλικών οικογενειών φεύγουν από το παλάτι με τα αυτοκίνητά τους και ακολουθεί η βασιλική άμαξα. Στη συνέχεια βλέπουμε την επιστροφή τους.
Ο γάμος του Διαδόχου του Ισπανικού Θρόνου Χουάν Κάρλος και της Πριγκίπισσας Σοφίας τελέστηκαν κατά το καθολικό και το ορθόδοξο δόγμα στην Αθήνα στις 14 Μαΐου 1962. Ο γάμος κατά το καθολικό δόγμα τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αθηνών που βλέπουμε και στο φιλμ.


Ο γάμος δημιούργησε πολιτικό πρόβλημα καθώς η βασίλισσα Φρειδερίκη πίεζε τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να καθορίσει μεγάλο ποσό από τον δημόσιο προϋπολογισμό για προίκα της κόρης της, Σοφίας. Ο υπουργός Οικονομικών Σπύρος Θεοτόκης κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο δινόταν προίκα στη Σοφία ύψους 9.000.000 δρχ. ( περίπου 2.500.000 σημερινά δολάρια) που απαλλασσόταν από κάθε φορολογία και μπορούσε να μετατραπεί σε συνάλλαγμα.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στη Βουλή κυρίως από την Ένωση Κέντρου και την ΕΔΑ, αλλά και λαϊκές αντιδράσεις με κυρίαρχο το σύνθημα «Προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία».

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
262

Φορμά
8mm