Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Περιήγηση του κινηματογραφιστή στην Παλιά πόλη των Χανίων στην Κρήτη.

Πλάνα των κτιρίων σ’ ένα στενό δρομάκι, ένα σταθμευμένο τρίκυκλο και στη συνέχεια ένας ηλικιωμένος με την παραδοσιακή φορεσιά και την κατσούνα του (μπαστούνι), μπροστά από ένα περίπτερο πνιγμένο στα αναρτημένα περιοδικά, συνομιλεί με τους επιβάτες ενός λευκού αυτοκινήτου.

Ο περίπατος συνεχίζεται στα στενά, ελικοειδή σοκάκια, στην περιοχή Τοπανά, όπου μπορούμε να διακρίνουμε την σύμμεικτη αρχιτεκτονική των περιόδων της Ενετοκρατίας, της Οθωμανικής κυριαρχίας και της Εβραϊκής επιρροής.

Σ’ ένα πανοραμικό πλάνο προλαβαίνουμε να δούμε το καμπαναριό της Μητρόπολης των Χανίων, του Καθεδρικού ναού Τριμάρτυρη, που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και στους Τρείς Ιεράρχες, τους αγίους προστάτες της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Σ’ αυτό το πανοραμικό, αλλά και στη συνέχεια των λήψεων στα στενά ο κινηματογραφιστής μας δίνει εικόνες των πολεμικών καταστροφών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που σήμερα έχουν εξωραϊστεί αρκετά, ενώ δεν έχουν μεταβληθεί κατά το πολεοδομικό ουσιώδες. Δρομάκια της Παλιάς πόλης των Χανίων γύρω από το Ενετικό λιμάνι, περιοχής υψηλής εμπορικής δραστηριότητας.

Στη συνέχεια βρισκόμαστε στη διασταύρωση των οδών Ψαρομηλίγκων και Καντανολέων όπου μια γυναίκα κατευθύνεται, χαμογελώντας και λέγοντας κάτι, προς την κάμερα. Στο τέλος της ταινίας τρεις γυναίκες συναντιούνται με χαρά, μπροστά από ένα ερειπωμένο κτίριο.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
68

Φορμά
8mm