Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο κανάλι Μαχμουντία, ένα κανάλι που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει νερό από τον ποταμό Νείλο στην Αλεξάνδρεια, στη βόρεια Αίγυπτο.

Το φιλμ ανοίγει με ένα πλάνο του καναλιού. Μεταφερόμαστε στην κατασκευή του εργοστασίου ρυζιού «Commercial Rice Mills» του Μιχαήλ Τζιράνη.

Βλέπουμε τους εργάτες να χτίζουν την καμινάδα και την υπόλοιπη κατασκευή του κτηρίου και στη συνέχεια γυναίκες κουβαλούν το τσιμέντο σε σάκους στο κεφάλι τους. Οι γυναίκες στέκονται να τις καταγράψει η κάμερα και μετά, καθώς συνεχίζουν την δουλειά τους, χαμογελάνε στον φακό.

Ο κινηματογραφιστής μάς δείχνει διάφορους άντρες αλλά και παιδιά και εικόνες απ’ τα βαριά μηχανήματα του εργοστάσιου και τους εργάτες. Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Μιχαήλ Τζιράνης ποζάρει φορώντας το καπέλο του, ενώ τραβάει κι έναν ακόμα δείχνοντας του την κάμερα και χαμογελάνε.

Η εικόνα αλλάζει και βλέπουμε άντρες σε μια φελούκα (τύπος μικρού ξύλινου πλοιαρίου) στο κανάλι να κουβαλούν το τσιμέντο στις διώρυγες. Ο φακός εστιάζει στα πανιά και έπειτα βλέπουμε την φελούκα να προχωράει.

Πίσω στην κατασκευή του εργοστασίου όπου βλέπουμε το κάρφωμα του σωλήνα θεμελίων στο αμμώδες υπέδαφος με τη μεγάλη ατμοκίνητη βαριά. Την ίδια στιγμή, παιδάκια πάνω σ’ ένα γαϊδουράκι με τους συνοδούς τους όρθιους, χαμογελάνε στην κάμερα.

Το φιλμ κλείνει με ανθρώπους όλων των ηλικιών να παρακολουθούν την κατασκευή της καμινάδας του εργοστασίου.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Όχι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
395

Φορμά
8mm