Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στις Πρέσπες, είναι ένας δήμος της Φλώρινας στη βορειοδυτική Ελλάδα, στον οποίο βρίσκονται δύο από τις πιο σημαντικές λίμνες της Ελλάδας, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα. Οι Πρέσπες αποτελούν διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Βρίσκονται σε υψόμετρο 857 μέτρων η Μικρή Πρέσπα και περίπου 852 μέτρα η Μεγάλη.

Το φιλμ ανοίγει με μια οδική ταμπέλα που μας ενημερώνει ότι η Φλώρινα είναι στα 18 χλμ ευθεία και η Έδεσσα στα 53 χλμ δεξιά. Βλέπουμε πλάνα απ’ την διαδρομή και μια γυναίκα που έχει σταθεί στην άκρη του δρόμου και τραβάει φωτογραφίες. Ο φακός μας δείχνει τη θέα, το χιονισμένο τοπίο τριγύρω αλλά και ένα σκυλάκι που κοιτάει την κάμερα.

Στη συνέχεια, μια ταμπέλα μας πληροφορεί ότι είμαστε στην Νομαρχία Φλωρίνης στην περιοχή των Πρεσπών-1972. Βλέπουμε δυο σταματημένα αυτοκίνητα και μια παρέα να θαυμάζει την λίμνη και το χιονισμένο βουνό Βαρνούντα στο βάθος.

Ένας άντρας μπαίνει στο σταματημένο αυτοκίνητο και ξεκινάει. Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει πλάνα απ’ την διαδρομή και έπειτα μ’ ένα πανοραμικό το τοπίο. Το φιλμ κλείνει με την παρέα να εξερευνεί την περιοχή, να διασκεδάζει στα νερά της λίμνης.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή αποτελείται από μεγάλες ρηχές ζώνες με ελώδη βλάστηση και υγρολίβαδα ενώ στη βλάστηση περιλαμβάνονται φυλλοβόλα δάση στις υψηλότερες ορεινές πλαγιές, καλαμιώνες και υδατικά φυτά. Έχει πολλά προστατευόμενα είδη της χλωρίδας και της πανίδας και είναι προστατευόμενος βιότοπος ως μέρος του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και ένα μεγάλο μέρος της περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
128