Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην πόλη του Μεσολογγίου, δίπλα στην Πύλη της Ιερής πόλης, όπου συγκεντρώνονται οχήματα και πολίτες κρατώντας πανό, προκειμένου να υποδεχτούν τον Έλληνα Πρωθυπουργό Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, που φτάνει για να να εορταστεί η επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου. Κάθε χρόνο στο Μεσολόγγι, τις δύο μέρες του Λαζάρου και των Βαΐων, τιμάται η Επέτειος της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων από τις Τουρκικές δυνάμεις ( 10 Απριλίου 1826), κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Στα δεξιά της Πύλης το Νοσοκομείο Χατζηκώστα και στο βάθος το ξενοδοχείο Liberty.

Αστυφύλακες και τροχονόμοι σε υπηρεσία για την ομαλή κυκλοφορία, παραδοσιακά ντυμένοι Μεσολογγίτες κι η πόλη σημαιοστολισμένη απ’ άκρη σ’ άκρη. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, ακούγοντας τον εκφωνητή της εκδήλωσης από τα μεγάφωνα και βλέπουμε σε παράταξη στρατευμένους των Σωμάτων του Ελληνικού στρατού. Στα γύρω κτίρια αναρτημένα πανό με συνθήματα.

Στα επόμενα πλάνα παραδοσιακοί «καβαλαραίοι» υποδέχονται μαζί με τον συγκεντρωμένο κόσμο το αυτοκίνητο, με βάγια στον ουρανό του, που μεταφέρει τον Πρωθυπουργό και το οποίο σταματάει σε μία από τις συμβολικές πύλες, που στήνονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Ο Πρωθυπουργός αποβιβάζεται, το πλήθος τον υποδέχεται με ενθουσιασμό, ακολουθεί η σύζυγος του Μαργαρίτα Παπανδρέου, οδηγούνται προς το Παλιό Δημαρχείο, νυν Δημοτική Πινακοθήκη, όπου θα γίνουν οι ομιλίες, η Φιλαρμονική παιανίζει, ο κόσμος τον επευφημεί και τον ραίνει με ροδοπέταλα.

Μικρό μέρος της ομιλίας του Δημάρχου Κώστα Αντωνίου και τον λόγο παίρνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ευχαριστώντας τους πολίτες για την ενθουσιώδη υποδοχή, ενώ τον περιβάλλουν ο Πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς και άλλοι συνεργάτες του.

Ακολουθεί παρέλαση, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, στην οποία προηγείται παιανίζοντας ορχήστρα ενστόλων, με ομάδες μαθητών των Δημοτικών και των γυμνασίων του Μεσολογγίου, αλλά και ενηλίκων που φορούν παραδοσιακές στολές πολλών γεωγραφικών τμημάτων της Ελλάδας. Μπορούμε να διακρίνουμε σχηματισμούς από τη Θράκη, τις Κυκλάδες, την Ήπειρο, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ιονίου, της Κύπρου, του Ερυθρού Σταυρού κ.α.

Στη συνέχεια βλέπουμε νεαρούς με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες (φουστανέλα, πουκάμισο, γιλέκο, ζωνάρι, φέσι, κάλτσες και τσαρούχια) να μεταφέρουν την εικόνα της Εξόδου του Μεσολογγίου.
Η πομπή φτάνει στον Κήπο των Ηρώων, την Εικόνα ακολουθούν πεζή ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γιάννης Αλευράς, ο Δήμαρχος της πόλης και άλλοι επίσημοι.

Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί το τρισάγιο που τελείται στη μνήμη των θανόντων, ενώ πίσω του στέκονται ο στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιάννης Σκουλαρίκης, ο Γιώργος Κατσιφάρας, η σύζυγος του Μαργαρίτα κ.α., καθώς και οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του τόπου. Στο φόντο η προτομή του Μάρκου Μπότσαρη, Έλληνα οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ακολουθεί κατάθεση στεφάνων από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, στον Τύμβο των μαχητών της φρουράς της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου. Ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος και τέλος ο Ανδρέας Παπανδρέου απονέμει μετάλλια και βραβεία στους δρομείς που έτρεξαν απ’ τον Αη-Συμιό στον Κήπο, κατά το έθιμο.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Τσαμαδιάς Σπύρος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
793

Φορμά
Super 8mm