Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το Μεσολόγγι είναι πόλη της δυτικής Στερεάς Ελλάδος, πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Βρισκόμαστε στην πόλη του Μεσολογγίου κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και παρακολουθούμε δρώμενα του πανηγυριού του Αη Συμιού, που διοργανώνεται την ίδια περίοδο κάθε χρόνο. Πρόκειται, για ένα πανηγύρι με ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς σχετίζεται και με την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, στην τοποθεσία του ομώνυμου μοναστηριού, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Χαρακτηριστικό του πανηγυριού είναι ότι γίνεται αποκλειστικά από «παρέες» ανδρών, που χωρίζονται στους «αρματωμένους» πεζούς και στους «καβαλαραίους». Οι τοπικές φορεσιές τους ντουλαμάδες (χρυσοκέντητα πανωφόρια), φουστανέλες, τσαπράζια (σταυρωτά αλυσιδωτά επιστήθια κοσμήματα), ζώνες-στολίδια, φισεκλίκια και προγονικά άρματα, ιερά κειμήλια, σημαίες και λάβαρα. Κάθε παρέα έχει τη δική της «ζυγιά», ένα ολιγομελές συγκρότημα που αποτελείται από παραδοσιακούς οργανοπαίχτες Ρομά, με τα αρχαιόθεν μουσικά όργανά τους (νταούλια και ζουρνάδες), τα οποία ακούμε στη διάρκεια της ταινίας.

Το τελετουργικό περιλαμβάνει εκδηλώσεις μέσα στο Μεσολόγγι, επιμνημόσυνη δέηση στον Κήπο των Ηρώων, όπου και τα πρώτα πλάνα της ταινίας με τους συμμετέχοντες, τα μικρά αγοράκια που μαθαίνουν το έθιμο και τους θεατές του. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σε κεντρικό δρόμο έξω από τον Κήπο, στο βάθος διακρίνουμε τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Οι «παρέες» κι οι «ζυγιές» περνούν χορεύοντας, ενώ βλέπουμε στο φόντο το νοσοκομείο της πόλης.

Ο κινηματογραφιστής συνεχίζει να μας δίνει πλάνα από μπαλκόνι, θεατές όλων των ηλικιών περιμένουν δίπλα στην Πύλη του Μεσολογγίου το πέρασμα των ανδρών που συμμετέχουν, βλέπουμε το συνεργείο αυτοκινήτων «Σοφιανός», μια ταμπέλα της εταιρίας πετρελαιοειδών Mobil. Οι «παρέες», αλλά και όσοι πολίτες θέλουν θα κατευθυνθούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών με αυτοκίνητα ή άλογα, για να προσκυνήσουν και να συνεχίσουν το γλέντι.

Το γενικό πλάνο με την Πύλη της Ιερής Πόλης βρίσκει τους συμμετέχοντες την επόμενη μέρα, κατά την επιστροφή τους από το μοναστήρι, η παρέλαση και ο χορός στους δρόμους της πόλης επανέρχονται.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Τσαμαδιάς Σπύρος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
373

Φορμά
Super 8mm