Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε σε συνοικία του Βόλου στο Κεραμοποιείο Ανετόπουλου, Κυριακή του Πάσχα, όπου σύμφωνα με το έθιμο ψήνουν αρνιά στη σούβλα.

Ο κινηματογραφιστής με την οικογένεια του έχουν προσκληθεί για το παραδοσιακό γεύμα. Το αγοράκι του κινηματογραφιστή πλησιάζει χαμογελαστό την κάμερα και τη σούβλα με το αρνί - την οποία γυρνάει μια γυναίκα - και παρακολουθεί για λίγο την διαδικασία.

Στα επόμενα πλάνα τα παιδιά της συντροφιάς συγκεντρώνονται μπροστά σ’ ένα φορτηγό της εποχής, ώστε να τα καταγράψει η κάμερα, μια γυναίκα παραδίπλα, τα πέντε αγοράκια πλησιάζουν τον φακό. Οι σούβλες με το αρνί και το κοκορέτσι έχουν κατέβει απ’ τη φωτιά, όλοι τσιμπούν λίγο απ’ τα ψητά.

Τέλος μαζεύεται η συντροφιά ώστε να απαθανατιστεί αυτή η μνήμη κι μια νέα άφιξη φωτίζει το κάδρο, ένα κατάξανθο κοριτσάκι που μόλις άρχισε να περπατάει.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κεραμοποιείο Ανετόπουλου έχει ιστορία δύο αιώνων, καθώς κληροδοτήθηκε από τον ιδρυτή του Βασίλειο Ανετόπουλο, στις επόμενες γενιές που συνέχισαν το έργο του. Σήμερα καρπός αυτής της μακράς παράδοσης είναι το Μουσείο Αγγειοπλαστικής- Κεραμικής, στα Άνω Λεχώνια, λίγο έξω από τον Βόλο. Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά, έχει εκπαιδευτικά προγράμματα και οργανώνει εκθέσεις κεραμικής.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Γεώργιος Αποστολέρης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
53

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Η οικογένεια μαζεύεται στην αυλή του Κεραμοποιείου Ανετόπουλου στον Βόλο για να ψήσει αρνί . Τα παιδιά στήνονται για την φωτογραφία και με βήμα βγαίνουν τελικά στο φιλμ. Το αρνί είναι έτοιμο. Όλο και κάποιοι τσιμπούν από το κοκορέτσι. Στο τέλος της ταινίας έρχεται η ξανθιά κούκλα της οικογενείας 13 μηνών.
Αποστολέρης Κωνσταντίνος