Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ο κινηματογραφιστής και η παρέα του βρίσκονται στην Πλατεία Χαλανδρίου (γνωστή και ως Αγίου Νικολάου) και συγκεκριμένα επί της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Β.

Στην αρχή της ταινίας βλέπουμε έναν υπάλληλο του δήμου να περιποιείται τα μαρμάρινα σκαλοπάτια της πλατείας μπροστά από τα μαγαζιά του πεζοδρόμου τα οποία η παρέα επισκέφθηκε όπως φαίνεται στο επόμενο πλάνο, δείχνοντάς τους να αποχωρούν από το ζαχαροπλαστείο ο «Αφεντούλης».

Το ζαχαροπλαστείο «Αφεντούλης» καθώς και το «καφενείο του Κανάρη» που διακρίνεται ακριβώς δίπλα αποτελούσαν ιστορικά μαγαζιά του Χαλανδρίου με πολλά χρόνια λειτουργίας. Το πρώτο ήταν γνωστό για το εκμέκ, το καϊμάκι και το ρυζόγαλο φούρνου και το δεύτερο φημισμένο σημείο συνάντησης για καφέ, πολιτικές συζητήσεις και τάβλι. Το σύνολο των καθισμάτων και των τραπεζιών στον πεζόδρομο μαρτυρά το πλήθος του κόσμου που εξυπηρετούσαν τα μαγαζιά αυτά.

Στην συνέχεια, ο υπάλληλος καθαριότητας παίρνει το καρότσι με τα απαραίτητα εργαλεία του και συνεχίζει το δρόμο του. Ενδιαφέρον έχει στο φόντο της εικόνας η μαρμάρινη κρήνη η οποία χρησιμοποιείτο από πολύ παλιά για να δροσίζονται τα περαστικά ζώα όπως άλογα, μουλάρια κλπ. Η κρήνη ανακατασκευάστηκε το 1929 και η μορφή της παραμένει ίδια μέχρι σήμερα.

Τέλος, ο κινηματογραφιστής και η παρέα του απολαμβάνουν έναν περίπατο «αγκαζέ» στο σημείο πριν αποχαιρετιστούν. Λίγο πριν κλείσει το φιλμ, βλέπουμε μια πανοραμική λήψη της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει στο σημείο.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
38

Φορμά
8mm