Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 115 όπου ο κινηματογραφιστής από το μπαλκόνι του μας δίνει πλάνα από το χιόνι που έχει σκεπάσει τις οροφές των αμαξιών και τα διαζώματα του δρόμου. Λεωφορεία και αυτοκίνητα κινούνται ομαλά και η κυκλοφορία δεν έχει διακοπεί.

Ο φακός πέφτει στο κτίριο που τότε φιλοξενούνταν το Ε' Αστυνομικό Τμήμα, (σήμερα γίνεται χρήση του από τον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού) και σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, όπου λειτουργεί και ως συνεργείο κάνοντας και ανταλλαγές οχημάτων. Ένα ζευγάρι διασχίζει την Λεωφόρο και το φιλμ κλείνει με κοντινά πλάνα στο χιόνι που έχει ξαπλώσει πάνω στα φύλλα των λουλουδιών.

Η διάνοιξη της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έγινε το 1876 - 1878 από τον Μηχανικό Ιωάννη Γενήσαρλη, και το 1891 έλαβε το όνομα της προς τιμήν της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, συζύγου του Δούκα Παύλου της Ρωσίας, η οποία απεβίωσε στην γέννα του γιου της Δημήτριου στα 21 της χρόνια.

Επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 121 το 1896 ανεγέρθηκαν οι φυλακές Αβέρωφ όπου αρχικά φιλοξενούσε ανήλικους παραβάτες, μα από το 1916 και έπειτα συν φυλακίζονταν όλοι οι καταδικασθέντες ανεξαρτήτως ηλικίας και εγκλήματος. Το 1944 μέρος των φυλακών ανατινάχτηκε με τα γεγονότα των Δεκεμβριανών. Το 1972 οι φυλακές κατεδαφίστηκαν και στην θέση τους ανεγέρθηκε το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου.

Επίσης επί της Λ. Αλεξάνδρας 165- 169 ανεγέρθηκαν οι προσφυγικές κατοικίες για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης προσφύγων που διέμεναν σε παραπήγματα των καταυλισμών των Πετραλώνων και του Πεδίου του Άρεως.

Τέλος επί της Λεωφόρου βρίσκεται και το γήπεδο του Παναθηναϊκού όπου το 1924 παραδόθηκε στην ομάδα. Η ανέγερση ξεκίνησε το 1922 με συγκρούσεις από την πλευρά των προσφύγων μιας και στην ανέγερση του σταδίου, έβλεπαν να χάνεται το δικό τους όνειρο για στέγαση.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
46

Φορμά
Super 8mm