Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στις πηγές της Κρύας στην Λιβαδειά από αρχαιοτάτων χρόνων πρωτεύουσα της Βοιωτίας.

Ο κινηματογραφιστής με τη συντροφιά του απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης στο Ξενία και με τον φακό του περιπλανιέται στην κατάφυτη περιοχή με την πέτρα να κοσμεί τις εκκλησιές, τις κατοικίες, τα γιοφύρια και τα μονοπάτια που κάτω από γέρικα γυμνά πλατάνια οι επισκέπτες σεργιανίζουν.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από την εκκλησία Παναγιά την Ελεούσα, κατεβαίνει στο πέτρινο γεφύρι ( τούρκικης τεχνοτροπίας κατά πάσα πιθανότητα), στέκεται στα γάργαρα νερά του ποταμού Ερκύνα, στα αμάξια που κατεβαίνουν τον στενό φιδίσιο δρόμο και καταγράφει στιγμές από την καθημερινότητα των ντόπιων και το σεργιάνι των περαστικών.

Ο φακός απαθανατίζει χωριάτικες δίπατες κατοικίες, και προχωρά στον πύργο όπου μέρος του στέκει πάνω στο αρχαίο μαντείο του Τροφωνίου προς τιμήν του Ολύμπιου θεού Δία και χάνεται στις αναθηματικές κόγχες και τις σπηλαιώδεις εισόδους του μαντείου.

Ο Τροφώνιος που όταν ρωτήθηκε από το μαντείο των Δελφών τι ήθελε ως ανταμοιβή εκείνος απάντησε το καλύτερο για τον άνθρωπο και το μαντείο απάντησε πως την τρίτη μέρα η επιθυμία του θα πραγματοποιούνταν. Τρεις μέρες μετά, βρέθηκε νεκρός. Το μαντείο θεωρούσε πως το καλύτερο για τον άνθρωπο είναι ο θάνατος, το καλύτερο το απαντάς πέρα από την ζωή και τον Άδη.

Στην συνέχεια του φιλμ παρακολουθούμε πλάνα από την εκκλησία των Αγίων Ανάργυρων ενώ ο φακός περιπλανιέται στο ειδυλλιακό τοπίο της περιοχής.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
81

Φορμά
8mm