Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το νεοκλασικό Ζάππειον Μέγαρο, στα νότια του Εθνικού Κήπου της πρωτεύουσας της Ελλάδας. Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον Ευαγγέλο Ζάππα και ολοκληρώθηκε το 1888. Σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο. Ο κινηματογραφιστής μας δίνει πλάνα του υπέροχου κτιρίου σε μήκος και ύψος, οπότε βλέπουμε το κορινθιακού ρυθμού πρόπυλο της κεντρικής εισόδου, την επιγραφή ΖΑΠΠΕΙΟΝ και στην κορυφή του κεντρικού αετώματος, μια σύνθεση λουλουδιών πλαισιωμένης από Νίκες.

Στο εσωτερικό του Ζαππείου υπάρχει έκθεση του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο, έργα του οποίου προλαβαίνουμε να διακρίνουμε, καθώς γυρίζει η κάμερα. Πανοραμικό πλάνο από το περιστύλιο του Μεγάρου και αμέσως μετά μεταφερόμαστε έξω από το κτίριο, πολλοί άνθρωποι κάνουν περίπατο, ανάμεσα τους η συντροφιά του κινηματογραφιστή, στο βάθος ο βράχος της Ακρόπολης με τον Παρθενώνα.

Ένα αναρτημένο πανό που γράφει «Παιδικά Χριστούγεννα», μας προσδιορίζει τον χρόνο. Στο φόντο ο ορεινός όγκος του Υμηττού. Μπαλόνια, παιδικά παιχνίδια, εφημερίδες σ’ ένα περίπτερο, κόσμος πολύς, στο προαύλιο της Βουλής των Ελλήνων, που απολαμβάνει τα ηλιόλουστα Χριστούγεννα, παιδάκια που ταΐζουν τα περιστέρια και χαζεύουν τους εύζωνες που στέκονται έξω απ’ τα φυλάκια τους, ένα κομμάτι από τον βράχο του Λυκαβηττού.

Κίνηση από πεζούς, ΙΧ και λεωφορεία στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, στη γωνία Πανεπιστημίου και Βασιλέως Γεωργίου το ιστορικό ξενοδοχείο Grande Bretagne. Στην πλατεία Συντάγματος ο παραδοσιακός στολισμός του Δήμου με το πανύψηλο έλατο, πολλοί επισκέπτες, τρόλεϊ και ψηλά στα κτίρια διαφημιστικές επιγραφές των εταιριών ΦΙΞ, Ασπίς Πρόνοια, Venus (ελβετική βιομηχανία ρολογιών) κ.α.. Ευθεία μπροστά μας η εμπορική οδός Ερμού.

Ένας άντρας ντυμένος Άγιος Βασίλης απασχολεί τα παιδάκια, λεπτομέρειες από το στολισμένο δέντρο μέχρι το αστέρι στην κορυφή του.

Στην οδό Σταδίου το κατάστημα παιχνιδιών «Πανελλήνιος Αγορά» στολισμένο με κλαδιά, μπάλες και φωτάκια, απέναντι το πολυκατάστημα «Αφοί Τσιτσόπουλοι – Ατενέ» (Athénée), διακοσμημένο σαν κάστρο, με πύργους και μπαλκόνια, μια γωνία από την πλατεία Κολοκοτρώνη, ένα περίπτερο με διαφήμιση των Κρατικών λαχείων, παραδίπλα το κατάστημα υφασμάτων και έτοιμων ενδυμάτων «Βάρδας – Αναγνωστόπουλος», με εορταστικό διάκοσμο επίσης.

Γυναίκες χαζεύουν βιτρίνες στη οδό Πανεπιστημίου.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Φορμά
8mm